BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ВиК спира водата за два дни заради ремонти

Снимка архив Радиан.бг

ВиК – Шумен спира водата в града за два дни заради ремонти, съобщиха от пресцентъра на водното дружество.

Спиране на водата ще започне в ранните часове на 20 октомври. По план пълненето на водопроводите трябва да започне в ранните часове на 21 октомври.

ВиК – Шумен ще извърши серия от значими планови ремонти по довеждащия водопровод на яз. Тича, от помпена станция 1300, в участъка от разпределителна шахта Преслав до помпена станция 1300, съобщават от пресцентъра. Успоредно с това ще се извършват основни ремонтни дейности по напорен водопровод 13000 от помпена станция 1300 до напорен водоем 13000 и ще се изпълнява подмяна на част от водопровода от напорен водопровод 13000 до помпена станция „Трети подем“. Нов спирателен кран ще бъде монтиран на помпена станция „ Летището“ и ще бъде подменен кран DN 400 на „Пети подем“.

За изпълнение на планираните ремонтни работи ще бъдат извършени следните дейности: спиране на водата, което ще започне в ранните часове на 20.10.2021 г и източване на водопроводната мрежа; изкопни работи и разкриване на водопроводите; заваряване на планки, подмяна на дефектирали участъци и елементи, монтиране на нови спирателни кранове и други присъщи дейности. След приключване на техническата част, ще започне бавно постепенно пълнене и обезвъздушаване на довеждащия водопровод, което ще се извършва при непрекъснато наблюдение и контрол за осигуряване на нормалното му функциониране. Следва поетапно пускане на пречиствателната станция 1300, първоначално с едната помпа, до вливане в напорен водоем 13000. След като се установи, че системата функционира правилно и се напълни напорният водопровод, се включва и втората помпа. Същите процедури в същата последователност се изпълняват съответно и за градската водопроводна мрежа, за помпени станции „Трети подем“, „Средна зона“ и „Мадарски конник“.

Когато бъдат достигнати параметрите за нормално функциониране на водопроводната мрежа на града, се пристъпва към засипване на изкопите. По план пълненето на водопроводите трябва да започне в ранните часове на 21.10.2021 г.

За изпълнение на предвидените работи, водоподаването на гр. Шумен и селата Панайот Волов, Белокопитово, Дибич и кв. Макак ще бъде спряно от 8 ч. на 20.10.2021 г. до 8 ч. на 21.10.2021 г., посочват от пресцентъра на ВиК. Пълненето на системата отнема 5-6 часа, което означава, че високите части ще имат вода в ренния следобед на 21 октомври.

 „Планирали сме да завършим всички дейности в рамките на обявените 24 часа и сме организирали 10 екипа от всички райони и механизация за тази цел. В случай на непредвидени обстоятелства, ще уведомим допълнително“, каза Стоян Владимиров, гл. инженер на ВиК – Шумен, цитиран от пресцентъра на дружеството. „Предстои ни да изпълним поредица от много сложни и в голям обем специализирани дейности в рамките на ограничен период от време, което прави нашата задача изключително трудна и исисква максимална мобилизация,“ добави инж. Владимиров. 

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!