BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Божков благодари на САЩ, ДПС се солидаризира с Пеевски, а всички питат кой е корумпираният политически лидер

Ден след като САЩ наложиха санкции по Глобалния закон „Магнитски“ на Делян Пеевски и Васил Божков заради „значителна корупция“, дойдоха и реакциите. Намиращият се в Дубай Божков благодари на САЩ, че са обърнали внимание на сигнала му, а Пеевски обяви, че ще обжалва решението на Вашингтон. ДПС пък изрази солидарност с Пеевски и обяви, че очаква доказателства за обвиненията към него.

Вчера Службата за контрол на чужденстранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции заради корупция на хазартният бос Васил Божков, бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и Илко Желязков, посочен като подставено лице на Пеевски, бивш зам. директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО), който в момента е зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, както и на 64 свързани с тях компании. Американското правителство обяви, че прекъсва достъпа на Божков, Пеевски и Желязков и техните компании до финансовата система на САЩ и блокира цялата им собственост на американска територия.

Малко по-късно Държавният департамент санкционира още трима българи – Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов, по друг американски регламент – на тях и на техните семейства се забранява да влизат в САЩ.

След обявяването на санкциите стана ясно, че премиерът Стефан Янев е провел телефонен разговор с помощник държавния секретар Виктория Нюланд. Тя го е информирала за предприетите мерки, които се налагат в контекста на усилията за ефективна борба срещу корупцията в България.

Васил Божков благодари на САЩ, че са обърнали внимание на сигнала му. „Той бе първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на управляващите в лицето на Бойко Борисов и Владислав Горанов“, написа Божков във Фейсбук. Божков посочва, че от „всички засегнати от хунтата“, той е първият, който е подал официален сигнал до българските, както и до всички международни правораздавателни институции за действията на „хунтата“. В 16 ч. днес той ще даде онлайн пресконференция. Божков е санкциониран от САЩ заради подкупи на висши държавни служители. Миналата година Васил Божков сам призна, че е плащал рекет на бившия премиер Бойко Борисов и на ексфинансовия министър Владислав Горанов, но изявленията му така и не бяха разследвани реално от прокуратурата.

ДПС се солидаризира с Пеевски в официална позиция и посочи, че той не е заемал висша публична длъжност от 2009 г., освен че е бил народен представител. „ДПС очаква факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. Дотогава оставаме солидарни с личната позиция на г-н Делян Пеевски“. Това се казва в позицията на ДПС.

Санкционирането на Пеевски, Божков и Желязков за корупция по закона „Магнитски“ е категорична оценка от страна на САЩ на ролята на ДПС и индиректно на ГЕРБ в българската политическа система, коментират днес политици и анализатори.

А всички си задават въпроса: Кой е корумпираният действащ политически лидер, за който говорят САЩ?

Ето и коментар по темата на бившия шеф на РИОСВ–Шумен Теофан Димитров:

„Помислете, Борисов ли е шефът на партия, за който се намеква в съобщението?

Решението на Съединените щати да наложат санкции на шестима българи за участие в корупция ще има изключително важно отражение върху политиката в България. Това е удар срещу мафията в България ,лоша оценка за прокуратурата,посочване на връзката между корупцията и проникването на различни интереси и подкрепа за промяна и нов тип политика. Това е удар и срещу цялата пасмина на хранилка при Борисов, която яде от ръката му – социолози, политолози, антрополози, интелектуалци, полуинтелектуалци и прочее и този удар отваря вратата за промяна на цялата система.

Бобоков като бизнесмен пресметнал, че за 10 години от комисионни от обществени поръчки и строителство към Борисов може да са се събрали към 3,5-4 милиарда лева, плюс това какво са събрали другите от глутницата.  Всички те, които ядат от тия пари, да не си мислят, че парите им от разни програми и фондове са кристално чисти. Това е злоупотреба с власт, това е кражба на обществен ресурс, с който хранят ласкатели и лъжци.

Това е първият сериозен удар върху българската олигархия, който идва от международните партньори на България. Това е удар върху олигархията, който не прави разлика между мои и твои, наши и ваши олигарси. Това е удар върху инфраструктурата на олигархията като потенциал да влияе върху политическия и икономическия живот.

Това е директен сигнал към ГЕРБ.  На практика САЩ казват в прав текст, че властта в България се упражнява по непрозрачен начин и че превзетата държава е сериозен проблем.

Посланието на този ход на Вашингтон е, че е необходима промяна не само на една или друга партия или институция. Промяната трябва да засегне цялата система, по която се прави политика в тясна връзка с олигархичното задкулисие.

Безпрецедентният мащаб на санкциите е атестация за безсилието на съдебната система и прокуратурата у нас, както и за размерите на корупцията.

Действието на Вашингтон е нескрита подкрепа за промяна и нов тип политика. Очаква се това да помогне на новите партии. Този ход е и в полза на партиите на протеста.

Няма съмнение, че санкциите са послание и към избирателите – те идват месец преди изборите през юли.

Въпросният резултат е съкрушителен за всички от списъка, но най-вече за Делян Пеевски и индиректно за Борисов“.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!