BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Безплатно силанизиране на детските зъби

Д-р Виолета Алексиева. Снимка Архив

Започна Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години за периода 2021-2025 година. Първата Министерството на здравеопазването стартира за периода 2009 – 2014 година, като през 2011 г. беше проведено епидемиологично проучване при деца от три възрастови групи. Прегледани бяха над 20 000 деца в страната и се оказа, че ние сме с най-лошо дентално здраве на подрастващите в ЕС. Имаме много високо разпространение на зъбния кариес, а приблизително 2/3 от децата на 18-годишна възраст страдат от заболявания на гингивата и пародонта. Установено е, че всеки четвърти ученик на тази възраст е с изваден постоянен зъб. Оралната хигиена е незадоволителна, което определя необходимостта от познанията на родителите и децата чрез образователни и мотивационни мероприятия. Населението не е запознато достатъчно за действието на флуора и флуорната профилактика на зъбния кариес.

Освен здравословното хранене с по-малко консумация на захарни храни и употреба на флуоризирана вода, важен акцент в профилактичната програма на МЗ е запечатването /силанизирането/ на детските зъби при децата навършили 5 години до децата ненавършили 9 години. При 6-годишните кариесът се развива много бързо и само за няколко години, ако не се вземат мерки, тези зъби силно се разрушават, а нерядко се загубват. Запечатването със силанти трябва да се осъществява до две години след пробива – период, през който емайлът „узрява“ и достига до най-висока степен на минерализация.

Официално кампанията за силанизиране на детските зъби започна в България през 2011 година с участието на 400 лекари по дентална медицина. Поставянето на силанти става в специализирани лечебни заведения /стоматологични кабинети/ само след изричното информирано писмено съгласие на родителите или настойниците на децата. Тази есен програмата продължава, защото е доказан ефектът от силанизирането на детските зъби, което е безплатно и се финансира от здравното министерство.

Какво представлява силантът? Първо зъбите се почистват с четка и паста. Нанася се материала върху дъвкателната повърхност и се полимеризира с лампа. Поставянето на силанта е една от любимите манипулации при децата, неизискваща работа с машина – забавна и приятна.

Координатор на националната програма за силанизиране на детските зъби в Шуменска област е д-р Виолета Алексиева. Кампанията ще продължи до края на ноември 2021 година. Освен нея в силанизирането се включват още 5 зъболекари в областта.

Д-р Минка Чалъкова ще преглежда деца в Шумен и Върбица; д-р Диана Труфчева в Шумен и Нови пазар; д-р Арзу Басри в Шумен и Хитрино; д-р Венцислав Баев в Шумен и Каолиново; д-р Недялко Недялков в Шумен и Венец; д-р Гергана Велинова в Шумен.

 През 2020 година МЗ осигури 2,5 милиона лева за закупуването чрез търг на силанти за децата. Инициатор на програмата е Българският зъболекарски съюз. Силанти се поставят в цяла Европа и е доказано тяхното положително действие. На ход са родителите на малките деца, които трябва да поемат инициатива и да посетят зъболекарите, за да се възползват от безплатната профилактична програма на МЗ за оралното здраве на подрастващите.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!