BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бариери, скандали, полиция. Как Полина Велчева разбра, че „Паламара“ отново е затворена за граждани

Бариерата пред Паламара отново е пусната

Любимото на Борисов ловно стопанство „Паламара“, което през септември беше отворено за „простосмъртни“ граждани, сега отново е недостъпно за редови посетители. Това установи днес адвокат Полина Велчева, водач на листата на Демократична България в Шумен, която заедно с колежката си, кандидат-депутат от Варна и досегашен народен представител от ДБ Стела Николова се опита да влезе в „Паламара“. Разходката им до държавната гора обаче приключи в Районното полицейско управление във Венец. С даване на сведения/обяснения.

Групата на кандидат-депутати и журналисти беше спряна още на бариерата на „Паламара“ от двама охранители. Те разгорещено обясниха, че в стопанството не може да се влиза, че то е затворено за граждани и че там от месеци не е влизал българин, а само чужденци, които идват на лов. От пазачите стана ясно, че достъпът до Паламара се разрешава лично от директора на стопанството или от посочен от него човек. На въпросите на какви телефони гражданите могат да се свържат с директора, последваха объркани обяснения, с които охранителите отказваха да дадат каквито и да е телефони. Стигнаха дори до смешните изявления, че нямат телефоните на началниците си.

„Ще отидете на място в управлението, там ще попълните заявление и те ще ви кажат дали можете да влезете в „Паламара“, разпоредиха пазачите. Дори се заканиха да викат полиция, защото гражданите нарушавали реда, като искали да влязат в държавното стопанство. Двамата така и не възприеха обясненията, че държавните гори са достъпни за всички. Както стана ясно по-късно, в „Паламара“ не признават такива екстри, като свободен и равен достъп.

Полина Велчева и Стела Николова пред управлението на Паламара

Полина Велчева и Стела Николова се опитаха да спазят реда и да намерят човек от „управлението“, който да ом обясни реда за достъп и ги допусне до прословутата ловна резиденцията. В административната сграда на Паламара обаче ги очакваше истински скандал. Вместо да каже как става достъпът до резиденцията, досегашната временно изпълняваща длъжността директор Рина Димитрова се развика още от вратата и започна да гони хората от сградата. Последваха разгорещени обяснения, че това е държавно учреждение и никой не може да гони гражданите оттам. В подкрепа на колежката си наскачаха и други служителки и из коридорите се разнесоха крясъци. След това чиновничките се ядосаха, че журналистите ги снемат, а Рина Димитрова дори изтръгна със сила телефона на репортерка от сайта Bird. След което журналистката извика полиция.

„Ние сме български граждани, няма значение дали сме кандидати за депутати. Ние идваме тук като граждани, които искат да отидат в Паламара, да разгледат базата и да си направят резервация. А тук ни блъскат вратите под носа, крещят „Махайте се!“, скочиха върху колежката и й взеха телефона“, обясниха Полина Велчева и Стела Николова пред пристигналите полицаи.

Тук никой не ни дава възможност да си направим резервация, нито пък ни пускат в Паламара. Това е нарушение на закона, категорична е адвокат Велчева. 

След близо два часа разправии и размотаване, най-после се появи новоназначеният директор на Паламара Тодоров. Той се опита да обясни, че трябва да се пази спокойствието на животните в ловното стопанство, затова няма свободен достъп. „Бойко Борисов като ходи там, създава ли спокойствие на животните“, репликира журналист. „Всеки има право да влезе в държавната собственост, затова кажете как ние и други хора могат да влязат в този прекрасен парк. Кажете какъв е редът за достъп до Паламара“, обърна се Полина Велчева към директора.

В крайна сметка, под личния съпровод на директора, групата беше допусната до резиденцията. След което разходката им завърши в местния полицейски участък за даване на сведения.

Снимка за спомен до полицейската патрулка

„Заедно с новия директор разгледахме ловната резиденция. Разбрахме се, че ще му дадем една седмица толеранс, за да въведе регламент за достъп на граждани до Паламара и да се обявят условията на сайта на стопанството. За наша изненада, на тръгване на бариерата ни чакаше полицейски автомобил. Обясниха ни, че искат да дадем сведения за случая, така че следващите няколко часа прекарахме в полицейския участък във Венец, за да изясним въпроса“, обяснява адв. Полина Велчева.

И предупреждава: След седмица със Стела Николова си правим резервации за „Паламара“, дано всичко да е наред! Защото с новия директор се разбрахме, че законите трябва да се спазват. А според закона, всеки гражданин има право на достъп до държавната собственост!

Пресцентър Демократична България

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!