BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Артисти от два континента правят невербален театър в Търговище

Артисти от шест държави в Европа и Африка се събраха в Търговище, за да претворят в спектакъл различните проблеми на обществото. Спектакълът със заглавие „Youth going active“ (Младежта става активна) ще бъде представен този петък, 27 май, на сцената на Държавния куклен театър в града. Международният театрален обмен стана възможен по проект на програма „Еразъм +“, разработен от фондация „Open Space” и със съдействието на Кукления театър в Търговище.

Представлението обещава да е интересно, защото съчетава невербалното изкуство и театъра на движението.

Артистите ще разкажат десет истории, обединени от общата тема за активността и как тя допринася за личностното израстване. След много дискусии, участниците решават да се спрат на теми, които вълнуват всеки човек.

„Това са измислени истории за житейски ситуации, които актьорите „разказват“ по абстрактен начин.” – обясни Моника Угренова, която е координатор на проекта за България. „От десетките проблеми на хората избрахме най-често срещаните като приобщаването, добротата, любовта и др. Идеята е да постигнем едно колективно и спонтанно преживяване, по време на което зрителят да осъзнае, че пасивността не води до решение на проблемите.“

Предизвикателството е огромно, тъй като чуждестранните участници използват различни техники и правила за игра на сцената. Някои работят по системата на Станиславски, други използват Чехов, трети – Жан льо Кок. Трябва да преодолеят още езиковата бариера и културните различия. И тъй като приобщаването е един от приоритетите на програма „Еразъм +“, в проекта са включени и трима ученици от Търговище.

„За тях участието в Арт резиденцията има уникална добавена стойност – дава им житейски опит и носи промяна за местната общност.“ – допълни още Угренова.

Преди три години Кукленият театър е бил домакин и на друг международен проект, в който артисти от Африка са участвали в творческа работилница.

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!