BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Александър от Горна Оряховица, който се върна от оня свят, разказа какво е видял

Александър Стефанов се превърна в предколедното медицинско чудо на лекарите от Спешния център в Горна Оряховица и Специализираната болница за активно лечение по кардиология във Велико Търново, пише trg.bg.

Неотдавна той изпадна два пъти в клинична смърт в рамките на два часа и въпреки това оживя.

Казва, че оцеляването му се дължи на късмет, съдба, професионализъм на здравните работници, в чиито ръце попаднал, и може би на това, че докато е бил между живота и смъртта, е успял да сключи добра сделка с Бог, да остане на Земята до любимите си хора, защото има още много какво да преживее.

Александър споделя, че винаги ще благославя основния виновник за третия си живот – д-р Мирослав Йорданов, който го върна от оня свят.

За него посрещането най-светлия християнски празник Рождество Христово тази година ще е по-различно, защото преживяното изцяло променило мирогледа му, накарало го да оцени много неща, които преди това оставали в периферното му зрение.

Такъв е и съветът му към всички – да обръщат внимание на малките детайли в живота, да ценят здравето и любовта на семейството си.

В злополучния ден 51-годишният мъж от село Янтра помогнал за пренасянето на дърва за огрев на негов приятел, след това изпили по една бира за добрата работа и се прибрал вкъщи. По обяд състоянието му рязко се влошило.

„Усетих, че не мога да си поема въздух и рязка болка в гърдите. Обадих се на моя приятел и му казах, че умирам. Първоначално той си помисли, че се шегувам. После осъзнал, че положението е сериозно и се обадил на телефон 112.

Последното, което помня, беше, като дойде линейката. После съм изпаднал в безсъзнание и се събудих в кардиологичната болница във Велико Търново. Не знаех какво се е случило. Казаха ми, че съм преживял масивен инфаркт“, разказва Александър.

А през времето, което му се губи в съзнанието, спешният екип в Горна Оряховица превърнал амбулаторията на звеното в реанимация. Пациентът пристигнал в сектора в клинична смърт.

Без необходимата апаратура за апаратна вентилация и дозиране на медикаменти и с изцяло с ръчна интубация и сърдечен масаж възстановили сърдечната му дейност. Когато дошла линейка на частната кардиологична болница, отново загубил пулс. Дежурните медици пак го реанимирали ръчно и за втори път го върнали към живота.

Когато дошъл на себе си, всички в клиниката и дори съпругата му го гледали изключително изпитателно. Започнали да го питал какво е видял, докато бил два пъти в клинична смърт и дали е преживял нещо свръхестествено.

„Питаха ме дали съм видял живота си на лента, светлината към отвъдното, Исус Христос, рая и ада и т.н. Може и да съм видял всичко това, но не помня нищо. Убеден съм само, че имам ангел хранител, който ме е закрилял в тази ситуация“, допълва Александър.

Той изумил лекарите в болницата, защото прогнозирали, че заради дългия период на липса на кислород в мозъка вероятно ще има ментални увреждания. Такива поражения обаче няма. Хоспитализацията му продължила две седмици и финалните изследвания показали, че възстановяването му е много добро.

Към днешна дата 51-годишният мъж може да прави почти всичко, което е вършил и преди, но от съображения за сигурност медиците го посъветвали да не работи следващите 6 месеца и да не вдига тежко.

„Мога да шофирам, ходя нормално и се чувствам много добре. Разбира се, пия лекарства и трябва да посещавам контролни прегледи. Чувствам се истински късметлия, защото малцина са тези, които при подобни обстоятелства получават втори живот, а аз бях дарен с трети!

Някои приятели ми казаха да пусна тото, обаче не смятам да го правя. Защо са ми пари? Имам дом, съпруга, две деца и здраве. Това е най-голямото богатство“, твърди Александър.

Споделя, че все още не се е запознал със своя спасител д-р Мирослав Йорданов, но за Коледа ще посети Спешния център в Горна Оряховица, за да му благодари лично и да му занесе подарък. А оттук нататък винаги в края на ноември ще прави курбан за здраве.

Източник: Блиц

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!