BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Адв. Полина Велчева: В Шуменско не можеш да си намериш работа и като чистач, ако не си човек на Любо Христов!

Адв. Полина Велчева

Страхът не е напуснал малките населени места в Шуменска област, където хората продължават да се притесняват за хляба си и са принудени да демонстрират симпатии към ГЕРБ, за да запазят работата си. Това установи с изненада и възмущение водачът на листата на Демократична България адв. Полина Велчева, която през последните дни провежда срещи в региона.

Вчера адв. Велчева беше потърсена със сигнали от жители на Нови пазар, а днес посети Велики Преслав и беше залята с жалби от хората на Кооперативния пазар. Хората от Шуменско познават адв. Велчева, известна като един от основните защитници на протестиращите граждани, затова свободно споделят с нея своите страхове.

Полина Велчева разговаря с жители на Велики Преслав

„Всички мои срещи потвърждават всеобщото усещане, че тук не можеш да си намериш работа дори като чистач, ако не си човек на местната власт на ГЕРБ и на шуменския кмет Любомир Христов! Това ми го казаха хора и от двете общини. Те се оплакват, че в Шуменско не можеш да започнеш работа без благословията на Любомир Христов, който е областен координатор на ГЕРБ в региона и има влияние върху държавните и общински институции“, заяви Полина Велчева.

Особено тежко е положението в образованието, където за 12 години власт ГЕРБ смени почти всички директори. „Всички, с които разговарях в Нови пазар и Велики Преслав, казват, че конкурсите за учители се правят за конкретни хора и човек не може да започне работа, ако не е свързан с ГЕРБ, независимо колко е кадърен и колко магистратури има“, обяснява адв. Велчева.

И дава пример: В Нови пазар всеки ден идват учители от Шумен, а за местни хора няма свободни позиции в училищата, въпреки че имат по две или три магистратури! Адв. Велчева е разговаряла с бивш активист на ГЕРБ, който преди една година се е отказал от партията и веднага е бил уволнен от работа в системата на образованието. „В момента този човек го мачкат по всевъзможни начини и макар че е с три магистратури, дори няма намерение да си подава документите за обявен конкурс. Казва, че конкурсите в училищата и детските градини са проформа и предварително се знае кой ще бъде назначен“, цитира адв. Велчева.

И коментира с възмущение: „По места кметовете и директорите на ГЕРБ продължават да диктуват положението. Реално те пречупват хората през тяхната работа, защото искаш – не искаш, трябва да станеш симпатизант или член на ГЕРБ, за да си намериш работа в малките населени места. Защото другият изход за хората е да си търсят работа във Варна или в София, или да напуснат държавата!“.

Във Велики Преслав основните проблеми също са обезлюдяването и липсата на работа, оплакаха се днес местните жители, с които Полина Велчева се срещна на кооперативния пазар. И тук хората казват: за да си намериш работа, всичко зависи от Любо Христов!

Днес Полина Велчева се срещна с много зеленчукопроизводители от Велики Преслав и района. „Всички те имат един основен проблем – големите вериги магазини „задушават“ пазара им и те трудно могат да предложат по-ниски цени от Кауфланд и Лидъл, например. Производителите искат това да се промени и както каза баба Иванка – „искам внуците ми да ядат български чесън, а не китайски!“. Възхищавам се на тяхната упоритост и неуморен труд. Тези хора се борят целогодишно, за да произведат продукцията си и заслужават да оценяваме техният труд и да „хапване“ български чесън!“, каза адв. Велчева след срещата си с производители

„И в двата града хората имат страхове от Любо Христов. Обясняват ми, че дори бизнесмените се съобразявали с него кого да назначават в частните си фирми. И всеки казва: това е публична тайна!“, обобщава адв. Велчева срещите си с жителите на Нови пазар и Велики Преслав.

Затова една от големите задачи на Демократична България в новия парламент е да възстанови същността на правовата държава, за да не зависят българските граждани от „феодалните владения“, които са създадени през изминалите години и държат хората в страха и зависимост, коментира в заключение адв. Велчева.

Пресцентър Демократична България

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!