BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

19 кандидати за местна власт в Шуменско с досиета от бившата Държавна сигурност

Половин година след местните избори, Комисията по досиетата обяви резултатите от проверката на кандидатите за общински съветници в Шуменска област. Решението е публикувано на сайта на комисията на 2 юни.

В 10-те общини в Шуменска област за участие в изборите са били регистрирани общо 981 кандидати.  Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия е извършила проверка на 526 души. Останалите 455 лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона, обявяват от комисията.

След проучване на наличните материали, комисията обявява принадлежност на 19 кандидати – 18 към бившата Държавна сигурност и един към армията.  

Двама от обявените са били щатни служители на МВР, към чиято структура е била Държавна сигурност. Останалите 17 с досиета са били агенти, резиденти или съдържатели на явочни квартири, вербувани по различно време преди 1989 г.   

Кандидати с досиета в различни партии – от БСП до ГЕРБ

Кандидати с досиета има в листите на почти всички основни партии, участвали в изборите, с изключение на десните, показва решението на комисията. В бюлетините на БСП има 4 кандидати с досиета, в листите на ДПС и ПП „Българска социалдемокрация“ – по трима.  По двама кандидати с досиета има в ДОСТ, ПП МИР и АБВ, един кандидат има в НФСБ.

Управляващата партия ГЕРБ също има двама кандидати с досиета. Един от тях е кметът на Шумен Любомир Христов, чиято принадлежност към бившата Държавна сигурност е била установена и обявена от комисията още през 2009 г., когато Христов за първи път е бил кандидат за народен представител. След това принадлежността му е била обявявана официално още 5 пъти с решения на комисията при участията му в изборите за местна власт и за парламент. Сега този факт се обявява за седми път. Според публикуваните документи от комисията по досиетата, Любомир Христов е бил резидент на трето управление на Държавна сигурност, регистриран през 1981 г. с псевдоним „Хари“.  Като ръководили го служители са записани „ст. лейт. Иван Боянов Кацарски и кап. Димитър Георгиев“.  

Сред щатните служители на бившата Държавна сигурност, ръководили различни агенти, се виждат и „лейт. Генчо Гатев“, както и „о.р. Николай Тончев“.  

За четирима от обявените 19 кандидати с досиета, документите се публикуват за първи път. Останалите 15 кандидати са участвали в избори и преди това, когато комисията е обявявала принадлежността им.

Ето и линк към решението на комисията https://www.comdos.bg/%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE/Decision-View/p/view?DecisionID=1564

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!