BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Честваме 112 години независимост

Днес се навършват 112 години от обявяването на независимостта на България. 22-и септември се чества като официален празник на страната от 1998 г.

С акта от 22 септември 1908 г. България отхвърля политическата си васална зависимост от Османската империя, резултат от решенията на конгреса в Берлин през 1878 г., и става суверенна държава, равностоен партньор на останалите европейски страни.

Шумен традиционно ще отбележи Деня на независисмостта с празнична програма с участието на ансамбъл „Странджа“ и родолюбиви комитети, организира Община Шумен.

От 12.00 часа на открита сцена на площад „Кристал“ професионалният фолклорен ансамбъл „Странджа“ с гл. художествен ръководител Марио Егов ще изнесе празничен концерт. Входът за зрители е свободен.

Малко преди началото на концерта членове на родолюбивите комитети „Крум Страшний“, „Кан Каран Крум Страшний“ и СНЦ „Жива история“ ще се отправят на шествие, което ще тръгне от Военния клуб, ще премине по пешеходната зона на бул. „Слявянски“ и ще завърши на пл. „Кристал“. Там на откритата сцена ще бъде пресъздаден моментът, в който в Шумен е получена телеграма, че с манифест княз Фердинанд обявява независимостта на България и текстът ще бъде прочетен.

Със събития на два от градските площади ще бъде отбелязан Денят на Независимостта в Разград. Честването на 22 септември ще започне с поднасяне на венци и цветя пред Войнишкия паметник на площад „Възраждане“. Това ще стане в 10,30 ч. във вторник, след което с шествие присъстващите граждани ще преминат през града за тържеството на площад „Независимост“ – там, където преди 112 години предците ни са чули Манифеста на цар Фердинанд I за обявяване на независимостта на България.

Словата от историческия документ ще прозвучат и във вторник. От 11,30 ч. с прочитането на Манифеста от актьора Александър Божанов започва празничното отбелязване на годишнината. Тържествено слово ще произнесе кметът Денчо Бояджиев. След официалната част пред Общинския културен център (Новия театър) концерт ще изнесат детски танцови състави от Разград.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!