BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Търговищката болница получи скъп ехограф като дарение

В Неонатологичното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Търговище днес приеха дарение от специализирана апаратура.

Управителят на фирмата дарител Иван Кънев и завеждащият на отделението д-р Радост Едрева, заедно с управител на областната болница д-р Иван Светулков, представиха цифровия ехограф пред медиите, а минути след това той бе и монтиран. Дарението е на стойност от около 15 000 лв.

С него се извършват трансфунтанелни ехографии, тоест ехографии на мозъка.

По този начин специалистите ще могат да дигностицират дали детето има мозъчен оток, мозъчен кръвоизлив, наличие на вродени кисти и т.н., обясни д-р Едрева: „Чрез него ще можем да проследяваме в динамика тези процеси. Много важно, за да знаем какво е състоянието на детето и да предвиждаме бъдещото му развитие, за да бъдем и ние адекватни с информацията, която получаваме“.

Всички лекари, които работят в Неонатологичното отделение, имат сертификати за ехографии на мозъка, като допълнително се извършват и ехографии на коремните органи, разбра TRG.

Болницата в Търговище получи нов ехограф„Този нов ехограф ни дава спокойствие в работата, защото така ще можем да видим заболявания и промени, които без него няма как да видим.

Той ни дава първо по-добра диагностика, възможност за по-добро лечение и сигурност в оценката на прогнозите, развитието и насочването на някои от тези деца към специализирани клиники навреме“, обясниха от лечебното заведение.

8-9% от новородените в Търговищката болница са пациенти на отделението по Неонатология. Досега не са разполагали с ехограф с такива възможности. Работили са с подобен, ползван съвместно с Детското отделение.

В последните години даренията към МБАЛ-Търговище зачестяват, коментира д-р Светулков и заяви: „Това ни кара да вярваме, че тази апаратура се дарява тук, защото в областната болница се върши сериозна работа“. „Надявам се с тази апаратура да помогнем на специалистите да си вършат по-добре и по-спокойно работата“, каза дарителят Иван Кънев.

Източник: ДАРИК

loading…

Източник: TRG.BG

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!