BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тези данни за имотите в София никой не очакваше

Имотите в строеж в София може да поевтинеят с между 5 и 10% през 2020 г. 

Това прогнозира голяма консултантската компания в доклад за състоянието на имотния пазар, научи trg.

Като основна причина за намаляването на цените на новопостроените имоти пък експертите изтъкват нарастващото предлагане от частни лица, или т.нар. „вторичен пазар“.

През 2020 г. може да се очаква спад в цените между 5% и 10% при някои проекти в активно строителство, които не успеят да постигнат планирания обем продажби, преди получаване на Акт 16.

В тази връзка, все повече инвеститори ще бъдат склонни да предлагат гъвкави схеми на плащане за да улеснят реализацията на своите проекти на етап „в строеж“.

Това е логичен подход с оглед на очакването до средата на годината на пазара на жилища в средно висок и висок сегмент да бъдат добавени около 250 нови жилищни единици.

Нарастващото предлагане на новопостроени имоти е възможно да предизвика редуциране на цените на жилища, които се предлагат от частни лица или т.нар. „вторичен пазар“, уточняват от Colliers.

Според консултантите през изминалата година покупката на жилищен имот остава една от предпочитаните инвестиционни алтернативи. Влагането на капитал в този вид активи е сравнително достъпно и предполага реализиране на добра доходност.

Предлагането през разглеждания период регистрира 8% ръст и достигна 10,600 жилищни единици, като тези в активно строителство са 4,000. Поради засиленото търсене, покупката на имоти на етап „в строеж“ продължава да бъде един от характерните пазарни трендове.

Този тип транзакции заемат дял от 40% от общия обем. Основните критерии при избор на жилище са квартал, район, наличие на зелени площи, детска площадка, места за отдих, функционално вътрешно разпределение, паркомясто.

В края на 2019 г. започна да се наблюдава редуциране на цените в някои от проектите, които са завършени преди година. Като цяло обаче, предоставянето на допълнителни отстъпки от офертната цена не са практика.

Средните цени за продажба на жилища във висок и средно висок сегмент в София за апартамент с две спални са между 145,000 – 180,000 евро, а с три спални – 210,000 – 250,000 евро. Къщите от редови тип се продават за 250,000 – 420,000 евро, а самостоятелните са над 450,000 евро.

Средните наеми в разглеждания пазарен сегмент започват от 950 евро и достигат до 1,600 евро за апартаменти с две и три спални, а за къщи са над 2,000 евро.

Блиц

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!