BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съветниците изненадващо гласуваха за купуването на нивомер за „Тича“

Мнозинството съветници изненадващо подкрепи предложението за купуване и монтиране на общински нивомер на язовир „Тича“, който да отчита онлайн нивото на водата. Преди това идеята беше отхвърлена от две постоянни комисии, но днес 22 души гласуваха „за“ и предизвикаха лека суматоха сред кметския екип с вота си.

Според решението, община Шумен трябва да даде до 5000 лв. за нивомер, чиито показатели могат да се следят онлайн.  Кметът Любомир Христов, който предварително се обяви против идеята, попита кой ще постави този нивомер и дали няма да има опасност при монтажа му. „Аз няма да поема такъв риск и да натоваря нашите служители“, обяви градоначалникът. На което вносителят на предложението Добромир Драев отговори, че нивомерът ще бъде доставен от специализирана фирма, която има ангажимент и за неговото поставяне.

В дискусията се включи и управителят на Напоителни системи Христо Николов, чиято институция също мери нивото на язовира. Той обясни, че няма опасност от водна криза или от режим в Шумен, тъй като водата в „Тича“ била достатъчна за 2 години.

След дискусията обаче мнозинството съветници гласува „за“ общински нивомер. Предложението беше подкрепено от ДБГ, Демократична България, БСП и ДПС. Против или въздържали се гласуваха съветниците от ГЕРБ, ВМРО и Красимир Костов.

От прокметската група обаче услужливо поставиха въпроса как кметът ще влезе в язовира, който не е общинска собственост, а кметът веднага изтъкна, че няма да изпълни решението на съвета, докато не получи разрешение от собственика на водоема. „То и без това решението ще бъде спряно от областния управител“, чу се от редиците на ГЕРБ. С което купуването на нивомера не изглежда толкова сигурно, тъй като решението може да се връща и оспорва в съда от областния управител, както предварително прогнозираха от ГЕРБ.         

Съветниците отхвърлиха друго предложение на Драев – за създаване на временна комисия, която да анализира проблемите с водата пред заплахата от евентуална криза.  

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!