BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сравнение от експерти: Как е по-изгодно – покупка на жилище с ипотека или наем

Покупка на жилище с кредит или квартира под наем излиза по-изгодно? Представяме ви проверка в агенциите за недвижими имоти.

Например двустаен апартамент в софийския квартал „Младост” струва около 70 000 евро, или приблизително 140 000 лева, научи trg. Ниските лихви в момента позволяват да се вземе заем при доста изгодни условия. Ако той е със срок от 20 години и 20% самоучастие, месечната вноска по ипотеката би била около 620-640 лева.

Важното обаче е да имате парите за самоучастие. 20% в случая са 14 000 евро или около 28 000 лева. Ако сложите и другите разходи по ипотеката и прехвърлянето на имота, ще ви трябват поне около 33 000 лева, с които трябва да разполагате.

В същото време наемът за това жилище е средно около 650-700 лева. Разликата не е особено голяма, но в първия случай даваме парите си за имот, който след време ще стане наш, а във втория – правим хазяина богат и трябва да се съобразяваме с неговите условия.

Броят на сделките с ипотеки пада, по данни на Агенцията по вписванията. Въпреки спада обаче, на кредит са над половината от реализираните покупки чрез агенции за недвижими имоти.

Причината не е, че няма желаещи за банкови кредити, напротив – ниските лихви по ипотеките, чието минимално ниво стигна 2,8%, привлича доста кандидати.

Банките обаче затегнаха кредитирането заради новите изисквания, които им постави БНБ. Например човек с лошо кредитно досие сега доста по-трудно може да получи заем, отколкото преди 3 години.

Целта е чрез затягането на кредитирането да се предпазят потребителите от изтеглянето на заем, с който трудно биха се справили в бъдеще. Особено ако се сбъднат прогнозите за влизане в нов цикъл на криза, което означава загуба на работни места или по-ниски заплати.

Но засега затегнатото кредитиране не рефлектира върху пазара на недвижими имоти, който е доста активен през първото полугодие на 2019 г., казват брокери на имоти.

От началото на годината сключените сделки в София са с близо 5% ръст спрямо същия период на 2018 г. Статистиката на Агенцията по вписванията показва повишение с 4.4% за периода, като през второто тримесечие се отбелязва покачване на покупко-продажбите със 7.74%.

Купувачите следят внимателно какво се предлага и когато на пазара се появи имот на добра цена и с високо качество, те реагират изключително бързо. Така сделките, които най-често се случват в рамките на три месеца, може да станат факт и за месец.

Иначе цените на жилищата от началото на 2019 са устойчиви. Конкуренцията в предлагането се увеличава заради големия обем ново строителство, а купувачите отделят повече време за размисъл, което оказва натиск върху поскъпването.

Това се забелязва особено много в районите, където се строи усилено – повече предлагани имоти в един квартал повишава конкуренцията и оказва натиск върху цените.

Най-търсени продължават да са двустайните и тристайните апартаменти. Сериозен интерес има към южните райони в София – „Манастирски ливади”, „Кръстова вада”, „Борово”, продължават да са атрактивни централните части на града, „Лозенец”, „Иван Вазов”, „Яворов”, източните квартали – „Изток”, „Изгрев”, „Гео Милев”. „Младост” остава във фокуса на семействата. „Овча купел” е предпочитан заради чистия въздух.

Любопитен факт е, че кварталите с най-голям ръст в цените в сравнение с миналата година са „Люлин” /7,44 %/ и „Обеля” /7,25%/. Въпреки това там квадратният метър остава най-евтин – съответно 722 и 710 евро.

Най-скъпият квартал в София е „Иван Вазов” – 1482 евро средно за кв. м. Той изпреварва районите, в които до скоро апартаментите бяха с най-висока цена – Център /1442 евро за кв. м/ и „Изток”/”Изгрев” – 1422 евро за кв. м.

Източник: trafficnews

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!