BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Свещеното място в България, където чудесата се сбъдват. Нямо дете проговори, неизлечимо болна жена оздравя

Нямо дете проговори, след като пи лековитата вода на аязмото в Кръстова гора. Това се е случило в навечерието на Кръстовден, разкри отец Серафим пред „Телеграф“.

„Имахме и една жена, която беше болна от рак и имаше разсейки, която оздравя и за благодарност няколко години работеше безвъзмездно в манастира“, добави попът. Хората, на които им се е случило чудото, сами записват историите си в летописната книга и дори оставят имената и адресите си. И християни и мюсюлмани вярват в свещените сили на Кръстова гора. Всяка година манастирският комплекс „Света троица – Кръстова гора“ събира на 14 септември над 10 000 поклонници на височина 1545 метра над морското равнище.

Повечето от тях разпъват палатки и надуваеми дюшеци и преспиват под открито небе, защото вярват в силата на Бога и в силата на свещеното място. Историите за чудесата, при които бездетни семейства се сдобиват с рожби, неми и глухи проговарят и чуват, а раково болни оздравяват, не са пресилени. Истински са чудотворните изцеления със силата на молитвата и вярата и те се записват в летописната книга на обителта, разказва йеромонах Серафим от манастирския комплекс.

Кръстова гора“ е местност в централната част на планината Родопи в България, близо до Кръстов връх (1413 м), от който носи името си. Позната е също като Родопската Света гора заради намиращия се там манастирски комплекс. Намира се на територията на Община Лъки, близо до нейната граница с Община Асеновград, между селата Белица и Мостово.

Основата част от манастирския комплекс се заема от църквата „Света Троица”.

Днешната църква се явява естествен наследник на съществувалата преди време тук православна църква, извисявала се над връх Кръстов. С тази църква се свързва и интересна легенда, според която част от кръста на Христос е заровена в основите й.

В района на манастирския комплекс има и два малки извора, за които същи се счита, че имат лечебни свойства. За да стигнете до самото село Борово, трябва да тръгнете по главен път Асеновград-Смолян. При Юговското ханче, завивате наляво, следвайки указателните табели за град Лъки. След това се отбивате в посока Кръстова гора /отбивката е на няколко километра от град Лъки/.

Пътят до отбивката е доста лош, като трябва да внимавате за свлечена земна маса и камъни, както и за много дупки, докато пътят след отбивката вече е в много добро състояние, но е тесен и поради тази причина трябва да карате внимателно. Манастирският комплекс е на края на пътя, така че няма опасност да го подминете, а и от един момент натам комплексът е забележим и от самия път и ще ви служи като ориентир.

Посетете това вълшебно място!

Източник: Виж ти

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!