BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Радиоточка с картинки за 320 000 лв.“ Защо съветници искат оставката на шефа на ТВ Шумен

Радиоточка с картинки, която струва на бюджета 320 000 лв. – така определя Телевизия Шумен общинският съветник Венцислав Венков, бивш журналист с 24-годишен стаж.  Местната телевизия е обществена медия, 100 процента общинска собственост и съществува като общинско предприятие, издържащо се от бюджета.

Втора година обаче електронната медия предизвиква недоволство сред общинските съветници, които гласуват бюджета на телевизията. Сега те открито критикуват директора на ТВ Шумен Георги Софронов, че е обезличил медията, която излъчва „беззъби и измислени теми“ и не отговаря на обществените очаквания да показва сериозните проблеми на града и да дава трибуна на различни гледни точки.  

На една от последните сесии през 2020 г. съветниците Добромир Драев /дясната група “За Шумен“/, Венцислав Венков /БСП/ и Даниела Русева /Движение „България на гражданите/ подложиха на остра критика състоянието на общинската телевизия и поискаха оставката на нейния директор, когото открито обвиниха за това, че „25-годишната телевизия е сведена до своето професионално дъно“. Съветниците и от дясно, и от ляво критикуват Софронов, че е

превърнал обществената телевизия в пропагандна машина на шуменския кмет

Любомир Христов /ГЕРБ/, а освен това не допуска до ефир критици на управляващите.  Добромир Драев, например, който е един от най-острите опоненти на шуменския кмет, казва, че не е стъпвал в телевизията от 3 години.  „Забранено им е да ме канят. Всъщност, аз съм персона нон грата за всички прокметски медии в Шумен“, казва Драев.           

„Телевизия Шумен, за съжаление, се е превърнала в една обикновена радиоточка с картинки. Вижда се, че медията се намира на своето абсолютно професионално и организационно дъно, тя никога не е била толкова безпомощна творчески“, коментира общинският съветник Венцислав Венков, който 17 години е водил популярно телевизионно предаване, включително и в ефира на ТВ Шумен и е добре запознат с нейната работа.

Сега почти цялата собствена продукция на ТВ Шумен се изчерпва с новинарска емисия на запис, която даже няма водещи в студиото. Самите новини пък са обикновено беззъби и „покриват“ безобидни теми, като прояви на читалища и детски градини, примерно. Голяма част в емисията е свързана с работата на кмета и кметския екип, които телевизията представя като ПР-отдел в най-добра светлина.

С едно изключение, всички авторски предавания бяха свалени от програмната схема и сега в ефира на общинската телевизия почти не може да се види различно мнение от това на управляващите, възмущават се съветниците.

„На общинската телевизия й липсва всичко,

което трябва да има една обществена медия – липсват й авторски предавания, липсва й плурализъм на изразяване на мненията, липсва й рекламна стратегия, липсва добра визия на самия продукт“, коментира Венцислав Венков. Още на сесия през юли той поиска да бъде потърсена отговорност от директора на ТВ Шумен Георги Софронов. Самият Софронов обаче не беше в сесийната зала, тъй като в продължение на 4 месеца работеше „дистанционно“ от дома си във Варна под предлог, че екипът на телевизията спазва противоепидемичните мерки. „Това е може би единствената медия в света, на която директорът от 4 месеца не е стъпвал на работното си място и работи дистанционно от 100 километра. По тази логика ние можем да си наемем директор от Атланта, който по-добре ще върши работата“, възмути се Венков. И поиска обществен контрол над телевизията, която се издържа изцяло от местния бюджет, т.е. от парите на шуменските граждани. Телевизията получава всяка година около 320 000 лв. от бюджета на община Шумен, така че трябва да има контрол над нейната работа, призова Венков.

Нищо обаче не последва от дебата в сесийна зала. Директорът на ТВ Шумен, който се радва на протекциите на шуменския кмет Христов, все така продължи да работи от вкъщи до края на лятото, общинските съветници все така нямаха достъп до телевизията, а през есента новият сезон започна по познатия начин.  Венцислав Венков отново отправи питане до кмета за финансирането на телевизията и липсата на качествена продукция. Този път

общинският съветник директно поиска освобождаването

на телевизионния шеф Георги Софронов, с мотива, че той не е изпълнил нищо от управленската си концепция, с която е избран на поста. „Концепцията, с която Софронов спечели конкурса през март 2019 г., стои само на хартия и за изминалите месеци почти нищо от нея не е изпълнено“, заяви Венков и посочи: Преди година и половина тв шефът е обещавал да пусне много нови предавания – „Дестинация Европа“, нов двучасов сутрешен блок, седмично предаване „Здраве за всеки“, обзорно новинарско предаване „Седмицата на бързи обороти“, едночасово спортно предаване „Спорт в обектива“. Освен това Софронов е обещал телевизията да си върне доверието на шуменци и да се разшири зрителската аудитория.

Почти нищо от това не е изпълнено, подчертава Венков. Липсват каквито и да е дискусионни предавания, в които граждани, сдружения или политически сили да изкажат своите мнения и да спорят по проблемите на града и на общината. „Телевизия Шумен е общинско предприятие и работодател на директора е кметът. Той явно е доволен от работата му, защото не реагира на очевидните несъответствия между обещано и изпълнено“, казва общинският съветник.

През декември Венков пусна допитване по темата в социалните мрежи. „Питам за мнение вас – като зрители и данъкоплатци, на които всяка година тази медия струва 320 хиляди лева: Гледате ли Телевизия Шумен? Харесва ли ви програмата й?“ – с тези въпроси Венков се обръща към шуменци във Фейсбук. Само за ден своеобразният му референдум събра стотици лайкове и близо 100 коментара, от които нямаше нито един положителен.

„Директорът е за оставка!“, категоричен е и десният общински съветник Добромир Драев. „Телевизията вече е на такова ниво, че даже едно момче с телефон може да направи по-добра телевизия. Защо се харчат над 300 000 лв. всяка година, за да си играе някой на телевизия ли?“, пита риторично съветникът. И подчертава, че това е общинска медия, от която се очаква да работи в полза на всички граждани, а не само на кмета. „Очакваме в общинската телевизия да има публицистични предавания, култура, спорт. Очакваме да показва проблемите на шуменци. Но тази телевизия си живее в някакви измислени новини. Съвсем отделно е и политическият елемент. В телевизията не влизат т.нар. опозиционни съветници нито отляво, нито отдясно. А ние сме част от обществения живот, защо не се чува и нашето мнение, а само това на кмета?, коментира Драев и обобщава мнението на много граждани: Тази телевизия дали я има, или я няма, е без значение.

„Нужен е много сериозен рестарт на Телевизия Шумен. Тя е обществена медия, финансирана с публични средства и гражданите очакват тя да дава думата на всички, а не само на управляващите“, категорични са съветниците Венков и Драев.

Сега Венков официално внесе предложение до общинския съвет за предсрочно прекратяване на трудовия договор с директора на телевизията и за обявяване на нов конкурс за длъжността. Предложението му е включено в дневния ред на предстоящата сесия, която ще се проведе на 28 януари.  Днес постоянната комисия по култура отхвърли предложението му, вероятно и в сесийна зала прокметското мнозинство още го отхвърли.

Шефът на ТВ Шумен:  В условията на Ковид 19 не могат да се очакват чудеса

„Всеки може да внася каквото си иска, това е негово право“ – така директорът на ТВ Шумен Георги Софронов коментира внесеното в общинския съвет искане за неговата оставка, което определи като неоснователно.

Според Софронов, неизпълнението на управленската му концепция и липсата на предавания се дължат на недостига на пари и на кадри в телевизията, и най-вече на извънредната обстановка заради коронавируса. „В тази обстановка не може да се очакват чудеса. Нямаме пари да назначим нови хора за нови предавания, а сегашният екип работи на критичния минимум“, каза Софронов. Той обясни, че авторските предавания били спрени „покрай вълната от Ковид 19“, а след това се оказало, че липсва постоянен водещ на последното останало предаване, което се излъчваше по половин час на обед.

„Никой не е отказал да има предавания, но ситуацията с Ковид не ни остави хора, със сегашния екип не можем да „вържем“ и новините“, заяви шефът на общинската телевизия, макар че екипът на медията не е намален в сравнение с предишния директор. Сега обаче служителите на телевизията се редували да работят присъствено и дистанционно, затова подготвяли само новини. 

Софронов заяви, че в момента се водят преговори за евентуално ново предаване от февруари, което ще се излъчва един път седмично в рамките на един час и ще дава възможност „за изява на общинските съветници“.  „Редно е да има таково предаване, редно е съветници да имат достъп до ефира на телевизията, но при тази ситуация нямаше как да стане“, коментира директорът на общинската телевизия

Той отхвърли обвиненията на политиците от опозицията, че им се отказва достъп до обществената медия. „БСП са единствената политическа сила, която съм канил многократно, но нито веднъж не са дошли в телевизията, така че г-н Венков не може да има претенции. Г-н Драев също е идвал в телевизията. Така че да не правим драми!“, заяви Георги Софронов.

Мненията на журналисти

Междувременно Венцислав Венков отново потърси мнението на шуменци в социалните мрежи. „Преди 2 месеца повдигнах темата за работата на Общинския медиен център в Шумен. Бях обезпокоен от факта, че качеството на програмата на Телевизия Шумен стремглаво върви надолу. Очаквах, че десетките критични коментари, които последваха мнението ми, ще бъдат повод за размисъл, изводи, разговори и действия за подобряване на това плачевно състояние. Градската телевизия предлага услуга, която струва на общинския бюджет, тоест на всички нас, над 300 хиляди лева на година, и шуменци не показаха безразличие към нейното качество. За съжаление, нищо подобно не се случи. С обидно високомерие и общинската администрация, и ръководството на телевизията продължават да я карат по старому. Ето защо внесох докладна записка до Общинския съвет с предложение да препоръчаме на кмета прекратяване на договора на директора на Телевизия Шумен и стартиране на процедура за избор на нов. Общинският медиен център е общинско предприятие и само кметът като работодател на директора може да реши дали да стори това“, написа венков във Фейсбук.

Инициативата му отново получи подкрепа както от гражданите на Шумен, така и от журналисти от други медии. Ето част от коментирите:

Красимир Крумов: „Подкрепям. С теб сме участвали в правенето на първите стъпки на Телевизия Шумен и това, не заради нашето участие, беше начинание, предизвикващо гордост, удоволствие за правещите телевизия и за тия, които я гледаха. Всяка рубрика се очакваше с интерес. Телевизията обаче беше ръководена от личности със собствена физиономия. Странно е да го кажа, защото с всички, които ще изброя съм влизал в някакви конфликти и не съм поддържал близки приятелски отношения – но професионално отношение към телевизията имаха Тодор Димов, Галя Сакарова, Божидара Радева, Диана Желязкова, дори Валентин Захариев се стараеше да прави нещо. Сегашното управление на телевизията е напълно безлично – и като персонаж, който я управлява, и като управление като акт на администриране и изработване на телевизионен продукт. Подкрепям написаното от теб с изричното пояснение, че нямам и никога не съм имал интереси към заемане на длъжности в ТВ Шумен. Тази медия не ме интересува вече нито като журналист, нито като зрител“.

Тихомир Димков: „Направих си труда да гледам 2-3 дена ТВ Шумен. Пълна трагедия! Ма за каква концепция въобще може да става дума?! То няма такова нещо! Тотална бездарност! Абсолютно съм съгласен с теб, Венци!“

Иван Славов: „Директорът, докато беше редактор в Радио Шумен, правеше сполучливи репортажи и кореспонденции. Но като стана директор на ТВ-Шумен тази медия стана безлична! Беззъба! Инертна! А ЗАЩО? – е толкова Ясно, че не заслужава дори коментиране. Жалко за „проиграния” имидж! Впрочем, казано е „Каквито са имиджмейкърите, такъв е и имиджът!”

Красимир Петкова: „Венци,сигурно знаеш каква е причината някой да иска телевизията да изглежда така.Кажи, моля те, за да знаем-КОЙ и ЗАЩО. Все пак става дума за нашите пари. А продукта, за който плащаме е СРАМЕН. Това го знаят и тези, които го произвеждат“.

Управлението на сегашния ТВ директор започна със скандален конкурс през април 2019 г., когато новият шеф на медията беше избран миналата пролет от комисия, съставена само от служители на кметската администрация.  В комисията нямаше нито общински съветници, нито експерти по телевизионна журналистика, нито представители на други политически сили извън управляващата ГЕРБ. Това обаче не попречи на комисията да оцени двамата кандидати – Софронов и тогавашния директор на телевизията Валентин Захариев и да избере победител. Публична тайна в Шумен беше, че Захариев ще бъде отстранен, тъй като през последните месеци открито обвини местната власт в грубо вмешателство в работата на обществената медия. „Работим под непрекъснат политически и икономически натиск“, заяви директорът на Телевизия Шумен на заседание на икономическата комисия през януари 2019 г. и дори се закани да сезира Асоциацията на европейските журналисти. „Чашата прелива, защото грубо се погазват свободата на словото и ненамесата на икономически и политически интереси“, изтъкна още Захариев.  Два месеца по-късно той получи ниска оценка на конкурса за втори мандат.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!