BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пуснаха от ареста съдебния заседател, който се издирва с европейска заповед заради кражба в Италия

Окръжният съд в Шумен не уважи искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на Симеон Петров /23 г./, съобщиха от пресслужбата на съда. Припомняме, Петров е съдебен заседател и се оказа издирван с европейска заповед за арест от Италия.  23-годишният шуменец е издирван от съда в италианския град Лоди за кражба и неправомерно използване на чужда кредитна карта.

Петров беше задържан на 2 юни в полицията в Шумен, а прокуратурата поиска постоянен арест до предаването му на италианските власти. Престъплението, за което съдът в италианския град Лоди издирва българина, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години и по българския Наказателен кодекс, заявиха от Апелативна прокуратура.

Съдът в Лоди издирва за същото престъпление и 40-годишната  Атанаска В., която също беше задържана в Шумен. Жената е осъждана три пъти в България за кражба на дебитна карта и теглене на пари от нея, както и за джебчийска кражба.

Днес по отношение на Симеон Петров съдът намери, че в депозираните от прокуратурата материали не са налице достатъчно доказателства, които да обусловят извода, че лицето може да се укрие или извърши друго престъпление. При липсата на тези задължителни законови предпоставки за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и факта, че лицето е неосъждано, с постоянен адрес, както и липсата на информация, че срещу същото това лице се водят други дела за престъпления от общ характер на територията на РБългария, съдът прецени, че най-адекватната в случая мярка за неотклонение е „Домашен арест“, съобщиха от пресслужбата на съда.

Симеон Петров беше освободен от съдебната зала, непосредствено след обявяването на съдебния акт. Контролът по изпълнение на домашния арест е възложен на органите на МВР.  Делото по същество за екстрадицията на Петров по искане на италианския съд ще се разгледа на 9 юни.

В социалните мрежи беше съобщено, че Симеон Петров е медиатор към общината и кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ на последните избори. Зададохме въпроси по този повод към пресцентъра на общината и към кмета Любомир Христов, който е и областен координатор на ГЕРБ, но до този момент нямаме отговор.  

Симеон Петров е под номер 39

Друг съдебен състав наложи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Атанаска Сандева от Шумен, информираха от съда. Доводите, с които съдът мотивира своето определение, са тежката наказуемост на деянията, за които искащата държава е издала заповеди за задържане в затвор за провеждане на разследване, двойната им наказуемост, наличието на данни за чести пътувания на исканото лице не само извън града, но и извън страната, както е обремененото съдебно минало. Сандева е осъждана няколкократно с влезли в сила присъди за престъпления, част от които са идентични с тези, които сочи и искащата държава Италия.

С тези доводи съдът обоснова извода, че Сандева може да се укрие или извърши друго престъпление и я остави в ареста.  Делото по същество за екстрадицията на Сандева ще се разгледа също на 9 юни.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!