BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Предлагат промени в Закона за извънредното положение заради изборите

Кадър: БНТ

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са внесли в Народното събрание законопроект, с който да направят промени в Закона за извънредното положение, позволяващи на карантинираните и настанените в лечебни заведения да глсуват. Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Законопроектът за промяна на изборните правила предвижда хората под карантина да гласуват с подвижни избирателни кутии, които се разнасят от секции с поне трима членове, а в COVID отделенията в болниците да има отделни секции.

По решение на Централната избирателна комисия секции за гласуване в чужбина да могат да се съставят от трима души, а хората да могат да удостоверят самоличността си и с изтекъл документ, предвиждат още предложенията. Втората възможно ще важи и за страната, пише Дневник.

Управляващите задължават Централната избирателна комисия да приеме правила за организацията и гласуване на вота по време на пандемия до средата на февруари, или 50 дни преди изборния ден.

Тези разпоредби ще важат и за другите избори през 2021 г – президентските, се разбира от проекта.

Предложенията се внасят в парламента, ден след като президентът Румен Радев насрочи парламентарните избори на 4 април.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!