BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Нова култова сграда разкриха археолозите в античния град Мисионис

Започна археологическото лято на средновековния град “Мисионис” край Търговище.

През тази година работата на крепостта ще бъде съсредоточена върху проучването на сектора, северно от Базилика №2, съобщиха археолозите Ангел Конаклиев и проф. Николай Овчаров. Те обясниха, че е разкрита сграда, която, по всяка вероятност, е култова, т.е., храм. По подобие на останалите 6 разкрити такива сгради на територията на Мисионис, новоразкритата е изградена от хоросан, а подът е от плочки. Открити са и фрагменти от стенопис.

Проучваните на крепостта обекти датират от времето на Първата и Втората българска държава, както и от ранновизантийския период (V-VI век).

Археолозите представиха и реставрирания баптистерий или т.нар. кръщелня, разкрита през миналата година. Съоръжението е експонирано, като над него е изградено защитно покритие, което да го предпазва от атмосферните влияния.

Община Търговище финансира с 35 000 лв. проучванията на крепостта Мисионис и през тази година, обясни кметът д-р Дарин Димитров.

„Това е историята на нашия град и е важно да я пазим. Изказвам своята признателност и към всички съграждани и спонсори, които осигуряват средства и за консервацията на обектите, тъй като тя е не по-малко важна от самото им разкриване“, заяви кметът.

50 000 лв. е общото финансиране на разкопките през 2019 г., осигурено от Общината и от спонсори.

Община Търговище все още очаква становище по заявлението си, входирано в Министерството на културата, за прехвърляне на собствеността на Мисионис от държавна в общинска.

В момента античният град попада в обхвата на горска територия. Прехвърлянето на собствеността ще позволи кандидатстване по различни програми и проекти за развитие на туристическия обект и изграждането на инфраструктура, която да улесни достъпа до него.

Информация и снимки: Община Търговище

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!