BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Нито един от спешните медици в Шумен не е тестван за коронавирус досега

Снимка архив Радиан.бг

Медиците от Спешната помощ в Шумен досега не са тествани за коронавирус. Това заяви управителят на МБАЛ – Шумен д-р Димитър Костов, когото потърсихме във връзка с напрежението в Спешните центрове в страната.

Припомняме, че на 2 април Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ излезе с остра позиция във връзка с липсата на тестове за персонала в спешните центрове. „Спешните медици все още не са тествани по никакъв начин, нито пък се обезщетяват за рисковете от работата им“, пише в декларацията, подписана от председателя на НАРСМП д-р Десислава Кателиева.

„Ние сме онези невидими медици с бутафорни и крайно недостатъчни защитни облекла, които диагностицират, транспортират и лекуват първи по домовете и спешните отделения пациентите с COVID-19. Естеството на работата ни за съжаление ни превръща в заразоносители, които застрашават ежедневно семействата си и неинфекциозните си пациенти“, пише в позицията. Спешните медици обвиниха държавата, че не ги счита „за хора от първа линия в борбата с COVID-19″. „Оказва се, че трудът на другите ни колеги, на полицаите, военнослужещите, шофьорите на автобуси, на депутатите е по-рисков от нашия“, заявяват медиците. Те съобщиха, че нито един спешен медик не е получил и обещаните 1000 лв. от парите на данъкоплатеца за обезщетение за работата си с пациенти c COVID-19.

От асоциацията посочват, че близо 8000 лекари в цялата страна „вече цял месец живеят със страха да не предадат заразата, с която се сблъскват ежедневно“.  Днес асоциацията съобщи, че шестима от медиците в ЦСМП – София от Четвърта бригада са заразени от COVID-19.

„Наистина досега медиците от Спешно отделение не са тествани. За какво да ги тестваме, като са здрави?“, заяви шефът на МБАЛ – Шумен д-р Димитър Костов. Той допълни, че досега са били тествани само хора, които показват клинични симптоми на заболяването и контактните медици от Инфекциозно отделение.

През следващите дни ще бъдат тествани и спешните медици, съобщи д-р Костов. „Тези дни получихме бързи тестове, следващите дни ще тестваме персонала на Спешна помощ с тях“, каза шефът на болницата. В Спешната помощ работят общо около 40 души.

40 медици в Шумен ще получат 1000 лв.

40 медици в шуменската болница ще получат допълнително възнаграждение от 1000 лв. заради работата си с пациенти с коронавирус, съобщи д-р Костов. В петък здравното министерство е превело на МБАЛ – Шумен пари за 40 души от персонала. „Днес назначавам комисия, която ще определи кои от медиците в МБАЛ – Шумен ще получат допълнително възнаграждение“, каза шефът на болницата.  Той припомни, че има критерии за получаването на бонуса. За да вземат по 1000 лв., медиците трябва да са работили минимум 7 дни с болните от коронавирус и да са били на 12-часови смени, пари ще вземат и хората от Спешно отделение, които са приели заразените. Комисията ще определи хората през следващите дни, а средствата ще бъдат начислени към заплатата, която медиците ще получат в края на април.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!