BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мая и Корнелия в студена война: Кога точно ще се скарат

Ако бях букмейкър, вече щях да съм организирал поредните залози. Но не на спортна тематика, а по един много конкретен въпрос – кога точно ще се скарат Манолова и Нинова? Малко след местните избори или непосредствено преди тях?

Политическата логика съветваше, че това следва да се случи поне след 27 октомври. Но явно двете дами не се стърпяха. И бившите „другарки в борбата“ тръгнаха на междуособна битка още преди това.

Засега поне това е нещо като „студена война“ между тях. Нинова уж подкрепя Манолова, но май много често взеха да се разминават в предизборната ѝ кампания. Пък и внезапно социалистите обявиха, че тя не е „независим кандидат, подкрепен от БСП“, както обикновено гласеше тяхната любима формулировка, а някакъв „граждански представител“, зад когото партията застава.

На свой ред Манолова не спря да обяснява, че от четири години е напуснала партията и че приема „рамото ѝ“, ама то не е единственото. Защото зад нея заставали и „много други политически сили“, включително и от т.нар. „градска десница“. С което като че ли умишлено демонстрира подценяване на подкрепата на БСП.

Другото, което е видно (или направо очевидно), е сериозното разминаване между Корнелия и Мая по темата за финансирането на предизборната кампания.

След като поизпразни партийната каса, Нинова, поне в София, явно се е концентрирала да осигурява пари само за „нейната“, т.е. на БСП, листа за общински съветници. И сякаш подхвърля на Манолова – като не я щеш, оправяй се с парите си сама.

Ама Мая май се оправя. Ако е вярно, че вече е изхарчила около 2 млн. лева за кампанията си, при това с тържествените клетви, че ще взима само „чисто финансиране“, направо се чудя колко ли милозливи и щедри са тези „граждани и малки фирми“, които я спонсорират.

Защото досега не съм видял богата кампания без богати спонсори. Само дето се питам – срещу какви ли обещания от потенциалната кметица…

Взех силно да се опасявам, че вследствие на „студената война“ между Нинова и Манолова битката за кметския стол в София ще завърши с резултат като от мача ни с Англия. И да се питам поне две неща.

Първо, ще има ли въобще и „второ полувреме“, т.е. балотаж с участието на Мая? И второ, колко оставки ще бъдат поискани, както направи министър Кралев към „незаменимия“ Боби Михайлов?

Май отговорът на втория въпрос е по-лесен. Защото вероятният провал в София няма да е единствен за БСП – чакат я такива и във Варна, Русе, Велико Търново, Пловдив и кой знае още колко областни центъра. А ако добавя, че ГЕРБ силно навлиза и в по-малките общини, доскоро „крепости“ на БСП, какво ли още ни чака?

Ами моята прогноза е, че след 27 октомври ни чака, поне в БСП, едно „трето полувреме“, ако се върна на аналогията ни с мача с Англия. И то ще бъде не по-малко интересно.

Т.е. след като провали битката не само за София, но и за основните областни центрове, Нинова ще бъде изправена пред следващата, още по-трудна за нея – да оцелее като председател на партията. Хич няма да е лесно.

Манолова ще възстанови членството си в БСП. И колкото и да изтъква уж уставни пречки, току-виж някои местни партийни организации я издигнат и за кандидат за председател на столетницата.

Че какво пък – в България всичко е възможно. Щом Нинова от деец на СДС внезапно „олевя“ дотолкова, че да стане зам.-министър на Овчаров, после да бъде прокудена от поста от Станишев, след това да стигне и до най-високите равнища в партията, какво пречи на Манолова да стори същото?

Още повече че вътрешнопартийната опозиция само чака сгодния момент, за да катурне Корнелия. И той ще дойде, поне според мен, още непосредствено след местните избори.

А ГЕРБ и премиерът ще гледат отстрани позорището на лявата старица и само ще се кефят…

Източник: Ретро

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!