BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лотомилионите под въпрос, хората се презапасяват с лотобилети

Частните лотарийни игри ще бъдат прекратени без преходен период, от деня на влизане в сила на законопроекта на Валери Симеонов, научи trg.

Това се очаква да стане до няколко седмици. Преходен период от три месеца, както предлагаше Симеонов, няма да има, решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента, които приеха на второ четене промените в Закона за хазарта.

Междувременно, търговци твърдят, че хората се презапасяват с лотобилети преди окончателното закриване на частните лотарии и оборотите са скочили чувствително. Засега обаче няма официално потвърждение на тази тенденция, пише Mediapool.

Вместо да регламентират ясно процеса по прекратяване на частните лотарии и разгръщането на държавния монопол в този вид игри, депутатите оставиха редица неясноти в текстовете за това какво следва от промяната.

Големите печалби са под въпрос

Първо, депутатите не гласуваха никаква допълнителна защита на играчите с големи печалби от частните лотарии, които според правилата трябва да получат парите си на вноски за 10 или 20 години.

В интервю за Mediapool през октомври 2019 г. шефът на „Националната лотария“ Димитър Ганев обяви, че общият брой на милионерите от „Национална лотария“, откакто тя съществува към онзи момент, е 38, а от началото на 2019 г. те са 8 души.

Първоначално Валери Симеонов предлагаше в закона да се запише, че хазартните фирми трябва разсрочено да изплатят печалбите до 31 декември 2025 г. и да учредят банкова гаранция с размера на подлежащата на плащане сума. В крайна сметка тази идея не се прие, а в закона бе записано, че неизплатените печалби се изплащат „съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра“.

От условията на „Националната лотария“ става ясно, че големите печалби, например от 1 млн. лв., най-често се плащат на вноски, например за 20 години. Записано е, че „Ню Геймс“ гарантира плащането на печалбите, но според чл. 29 от правилата при форсмажорни обстоятелства, при които провеждането на играта и изплащането на печалбите стане невъзможно, „Ню Геймс“ не носи отговорност спрямо участниците. В тези случаи цената на билета се връща, а за „форсмажорно“ се счита „всяко обстоятелство, независещо от „Ню Геймс“ АД, обективно непредвидимо и невъзможно за предотвратяване“.

Ако компанията изпадне в неплатежоспособност, лицата, които имат признати вземания към нея, могат да си ги търсят по реда на търговската несъстоятелност.

Няма забрана за лотобилети по магазини и бензиностанции

Валери Симеонов от НФСБ и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ почти се заклеха, че занапред лотобилети няма да се продават по бензиностанции и магазини за хранителни стоки, но в гласуваните текстове няма подобна гаранция.

Напротив. И след закриване на частните лотарии фишовете ще могат да се продават в хиляди обекти из страната, но това ще става на специални щандове на държавния тотализатор.

Приетите текстове гласят, че се забранява разпространението на билети, фишове и талони за лотария в обекти или вериги от обекти (пунктове), които не са включени в лиценза на хазартния оператор (както е и в момента) и не са обозначени за съответните игри. В същото време се посочва, че държавният тотализатор ще организира лотарии „с нает от него персонал в собствени или наети пунктове, които са обособени и обозначени като пунктове за лотарийни игри“.

Тоест, в бъдеще тотото ще може да продава билети в собствените си пунктове или като наема обособени щандове в големи търговски обекти или по-малки будки и лафки, на които трябва да има табела „лотария“ и продавач на договор с тотализатора.

От ръководството на „Български спортен тотализатор“ се оплакаха, че това означава да правят по-големи разходи за разпространение спрямо сега, когато 2/3 от продажбите им са срещу комисиона за търговеца. Това ги освобождава от пари за наем и заплати. „В момента имаме 1553 точки за разпространение. 1/3 от тях са собствени пунктове (550 обекта), а 2/3 (1003 обекта) са външна мрежа, която е на принципа на комисионата“, обясни изпълнителният директор на тотализатора Дамян Дамянов. По думите му чрез контрагенти са събрани 24 млн. лв. постъпления през 2019 г., като сред големите партньори на тотото са „Български пощи“ и „Табак маркет“ (пунктовете „Лафка“). Според тотализатора изискването за собствени или наемни пунктове може да доведе до нерентабилност.

Менда Стоянова от ГЕРБ каза, че не приема този аргумент, защото занапред тотото ще бъде монополист на лотарийния пазар и се очаква да има доста по-големи приходи. Освен това целта е билетите да не се продават във всеки „Плод и зеленчук“, посочи Стоянова.

Депутат от „Обединени патриоти“ пък се скара на ръководството на тотото, че вместо да благодари на парламентарната група за предоставянето на монополно положение, то се оплаква.

Агресивната реклама на хазарт остава

Междувременно, ГЕРБ и „Обединените патриоти“ оставиха в сила агресивната реклама на хазарт по всички видове медии.

Те не приеха предложението на БСП за полузабрана на рекламата, тъй като текстовете на левицата не били юридически прецизни и обърквали закона.

Остава неясен въпросът как ще подходи маркетингово държавният тотализатор и дали ще може да се мери като мащаб с частните оператори.

Дунавмост

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!