BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Западна Европа застана срещу бруталното погазване на човешките права в контекста на пандемията от COVID-19

Страните-членки – основателки и едни от първите в състава на ЕС, излязоха с безпрецедентно общо послание срещу безконтролното погазване на човешките права в контекста на пандемията от COVID-19, научи ТРГ.

Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Испания и Швеция се подписаха под общото изявление, че в тази безпрецедентна ситуация е нормално страните-членки на ЕС да предприемат необичайни мерки за защита на гражданите си за преодоляване на кризата, но в същото време изразиха дълбока загриженост от риска да се престъпят демократичните принципи.

Това включва и опасност от пренебрегване на фундаменталните човешки права и законосъобразността.

„Извънредните мерки за сигурност трябва да имат лимит и да стигат до там, където са изрично необходими, като трябва да са пропорционални на възможностите на страните и с временен характер. Освен това те трябва да се съобразяват с принципите на международното право и не бива да ограничават свободата на изразяване и свободата на медиите“, пишат в съвместното си обръщение те.

„Трябва заедно да преодолеем тази криза и да запазим европейските си принципи и ценности по пътя.

Затова подкрепяме намерението на ЕК да наблюдава изкъсо приетите извънредни мерки, с цел да се запазят основните ценности на Съюза, а когато това не се случва – Съветът на Европа да се намеси“, добавят още в съвместното изявление.

лупа

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!