BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Жителите на Мътница искат ясни срокове и обявяване на бедствено положение

Хората от Мътница протестират в Шумен.

Незабавни мерки, възстановяване в кратки срокове на дълбокия сондаж от водоснабдителната система „Мътница” и обявяване на бедствено положение. За това настояват жителите на шуменския квартал, които са на жесток воден режим от пет месеца. Днес представители на бедстващите хора обявиха исканията си на пресконференция.

„От 16 април, когато разбрахме, че Мътница е изправен пред воден проблем, няма институция в България, която ние да не сме ангажирали и информирали. Законът за бедствията има точка за превенцията – тази превенция я извършихме ние, уведомявайки всики, молейки всички да вземат отношение преди да се е стигнало до момента, в който няма вода. От това време насам няма решение. Ние вече бедстваме – изчислихме че на 84 часа половината квартал има вода, а другата няма. Това ако не е бедствие, аз не знам какво е”, заяви Мирослава Димитрова.

На среща в МРРБ миналата седмица стана ясно, че „Български ВиК холдинг“ се ангажира да съдейства с финансирането в решаването на водния проблем като първи етап от проекта за възстановяване на водопреносна система „Мътница“. Прогнозната стойност на нужните средства е около 370 хил. лв., а изпълнението на дейностите ще се поеме от ВиК-Шумен, но кога ще бъдат отпуснати парите и ще започне възстановяването на сондажа не е ясно.

„Искаме гаранция, че тези пари ще бъдат усвоени в крайно бърз срок и че ще се държи контрол на изпълнението, че няма подизпълнители да удължвават срокове и ние да зимуваме без вода”, каза още Димтрова.

Тя посочи, че осигурените за квартала водоноски са крайно недостатъчни и живущите си набавят вода от Макак, Мадара и Кьошковете. „Изгубено е ценно време, ние сме пред зима, като замръзне водата, откъде ще пълним”, запита Димитрова.

Жителите на „Мътница” бяха категорични, че протестите продължават.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!