BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ето колко по-ниски са пенсиите на жените от тези на мъжете! Карта с пенсиите в различните градове на България

Жените получават с около 130 лв. по-малка пенсия от мъжете, разбра ТРГ.

Средните суми на пенсиите са около 410 лв., които взимат мъжете, а сумите на жените е 279,11 лв., сочат данните в Националния осигурителен институт. По този начин разликата между мъжете и жените вече е 130 лв., като от септември 2018 г. до януари тази година тя се е повишила с 29 лв.

Най-малко получават пенсионерките в Кърджали – средно по 230 лв. на месец, а най-много в София – по 345 лв. Причината за разликата в парите за старини между мъжете и жените се дължи на по-високите заплати, които взима силният пол, както и по-късната възраст, на която се пенсионират. През настоящата година дамите ще могат да излязат в заслужена почивка на 61 г. и 4 месеца, докато мъжете ще трябва да изчакат до 64 г. и 2 м.

Почти три четвърти от нежния пол се трудят в сектора на услугите

като продавачи или в държавната администрация, където възнагражденията са по-ниски, показват данните на Националния статистически институт за 2017 г. Средната заплата при силния пол е малко над 1000 лв., докато при жените е 842 лв. От малко над 2 млн. пенсионери 975 257 взимат между 200 и 300 лв., което означава, че всеки втори нашенец, който е излязъл в заслужена почивка, попада в тази група. 74 на сто от тях са жени. Най-голям е броят на нашенците, които трябва да ограничат месечните си разходи до тази сума в областите София, Пловдив, Варна, Благоевград и Бургас.

Докато най-малко са в Търговище,

Карта с пенсиите в БългарияВидин, Перник и Ямбол. Същевременно половината от пенсиите до 200 лв. са инвалидни, като най-малък е броят им във Видин, Ямбол и Сливен. В началото на 2019 г. най-много продължават да получават софиянци със средна сума от 408,75 лв. Бургазлии и перничани са плътно след тях съответно с пенсия от 382,92 лв. и 375,94 лв. Най-ниски са парите за старини в Разград – средно 270,15 лв.

Това означава, че столичани взимат почти два пъти повече от най-бедните пенсионери. Пари за старини над 910 лв. към януари са получили едва 42-ма нашенци, като 37 от тях са софиянци. По един пенсионер, който до 2018 г. е бил ограничен от тавана от 910 лв., а вече взима повече има и в градовете Бургас, Ловеч, Русе, Силистра, Ямбол.

Източник: За жената

loading…

Източник: TRG.BG

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!