BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Димка и Ненчо Ненови от село Ивански: Билколечението е велико изкуство, за което не стига цял живот!

Навръх Еньовден ви срещаме с народните лечители от шуменското село Ивански – Димка и Ненчо Ненови. Една съпружеска двойка, посветила изцяло живота си на билкарството.

Двамата навлизат в тайнството на народната медицина още от млади години. Школуват при потомствени билколечители, четат много, научават се да познават билките. Събират лечебни треви от най-закътаните девствени кътчета на природата.

Изцерили са хиляди хора през годините. След демократичните промени у нас основават фирма „Самодива” и работата с билковите продукти поглъща цялото им ежедневие. Така е и до днес. Това е тяхното призвание, тяхна мисия, радост и болка, разбра ТРГ

Честит Ден на билкаря, госпожо и господин Ненови! Как ще посрещнете Еньовден?

Димка Ненова: За нас Еньовден е важна дата, както Коледа и Великден. Всяка година за празника получаваме стотици поздрави от страната и чужбина – все от хора, на които сме помогнали! Много са тези, които на 24 юни идват на прага ни лично – по стар български обичай, с пита, кокошка и вино. Поднасят ни своята благодарност, че сме ги излекували. Затова за нас денят е пълен с еуфория – миг на признание за нашия труд!

Откога двамата се занимавате с билколечение?

Ненчо Ненов: Началото на билкарската ни дейност датира от далечната 1974 г. Тогава бях още съвсем млад, но стана така, че се разболях сериозно от хемороиди. Лекарите не можаха да ми помогнат. Чух за една народна лечителка – баба Васа от с. Железарци, окръг Търговище. Отидох при нея. Старицата ми даде билки и обясни как да ги използвам. Само за 2 седмици се оправих като по чудо!

В мене обаче се породи голямо любопитство. С жена ми започнахме да посещаваме старата лечителка. Станахме приятели. На практика тя ни посвети в учението за билките. Започнах да приготвям вкъщи лекарството за хемороиди по молба на мои познати. На когото давах от него, всеки ми благодареше, че се е излекувал.

Добрите отзиви ме амбицираха. Със съпругата ми започнахме усилено да четем и да събираме различни билки. Всяка минута от свободното си време правехме това – превърна се в наша страст. Срещахме се и с други възрастни билкари, които ни разкриваха тайните си, като ни виждаха толкова млади и запалени.

Малко преди да умре, баба Васа ме извика. Каза ми, че не иска да умират с нея и билковите рецепти, които знае. И ми даде всичките си записки с ценна информация. Закле ме да продължа нейното дело и да го развивам, докато съм жив.

Димка Ненова: През годините със знанията и опита, които натрупахме, ние усъвършенствахме и развихме билковите рецепти. Патентовахме много тинктури. Изготвяме универсалния билков крем „Самодива”, разполагаме с богат асортимент от билкови комбинации за множество заболявания. Церим с над 240 билки, които сме изучили основно. Билколечението е велико изкуство, за което не стига цял живот!

Практиката и обратната връзка с хората, на които помагаме, са разковничето за нашия успех.

Кои заболявания лекувате най-успешно?

Димка Ненова: За всички наши продукти получаваме хубави отзиви. Изключително силна е рецептата ни за хемороиди. Тя включва билкови смеси за пиене и за бани, билкови хапчета, крем и еликсир.

Полезни сме при камъни в бъбреците и жлъчката, при кисти на яйчниците, простатит, гастрит, язва, колит. Имаме разработени силни комбинации, които дават облекчение и са добро помощно средство при ракови заболявания, след лъчетерапия и химиотерапия.

Успешни сме в борбата с артрита, с ревматизма и кожните заболявания. Подобряваме значително положението на страдащите от страхови и стресови състояния, от различни неврози. Чудесни са рецептите ни за укрепване на нервната система.

На нашия сайт samodiva-bg.com има пълна и изчерпателна информация за всичко, с което можем да бъдем полезни.

Ненчо Ненов: От много години саморъчно правя един специален крем, който съм кръстил „Самодива”. Той е уникален със своя ефект при незарастващи рани, циреи, сухи и мокри екземи, псориазис, варикозни язви. В състава му участват 30 билки!

Патентовали сте много тинктури. В какво се състои тяхната сила?

Димка Ненова: Разработили сме тинктури от различни билки – от кализия, безсмъртниче, трибузан, бъзак, ливаден страшник – много добър екстракт за лимфната система. Тинктурите ни се произвеждат в предприятие „Талодерма”, град Варна.

Ненчо Ненов: Предимството на тинктурите е, че са готов за консумация екстракт. Не се налага да ги вариш, нито да ги прецеждаш и да губиш време. Просто отваряш шишенцето, отмерваш си посочената доза и я приемаш. Удобно, лесно и бързо! Затова тинктурите са търсени. Те пречистват от токсините и зареждат с чиста жизнена енергия – нещо, което стана дефицит в съвременния начин на живот.

Как се сдобивате с билките, които използвате във вашата дейност?

Димка Ненова: Повечето билки си ги берем сами. Знаем къде расте всяка тревичка, кога е най-добре да бъде откъсната, как трябва да се съхранява.

Всяко лято по един месец прекарваме в Родопите. Отсядаме на хижа „Перелик”. Маршрутът ни включва село Мугла, Широка лъка, Стойките, Триград, Златоград, Ягодина и Ягодинската пещера. Сред дивата природа по горските поляни растат недокоснати от човешка намеса целебни треви, които не са широко известни – знаем си ги само ние, затова и сами си ги събираме.

А също у дома отглеждаме много цветя и лечебни растения – в градината и в саксии. Докато влезе билката в пакета и стане готова за клиента, има огромен труд и разходи. Берем, транспортираме и сушим билките, сортираме листата, коренчетата, цветовете им. Разпределяме всяко стръкче според заболяването, за което помага. Трудоемко е, има си много тънкости и правила. Но това е другата страна, която отстрани не се вижда и за която няма как хората да знаят.

Ненчо Ненов: Ние от детството си сме възпитани на трудолюбие. Макар вече да сме на години и въпреки всички удари на съдбата, не знаем умора! Държи ни мисълта, че сме полезни на хората. Затова не ни тежи и ще помагаме, ще лекуваме, докато ни има!

Каква е позицията ви относно официалната медицина?

Димка Ненова: Първото нещо, което питаме клиентите си, е за лекарската диагноза. Според нея назначаваме курса на билколечение. Алтернативната медицина е един плюс към официалната. В този аспект – билките са помощно средство, чрез което могат да бъдат избегнати усложнения и операции, стига да се вземат мерки навреме.

Нарекли сте билковата си аптека „Самодива”. Владеете ли самодивските магии и заклинания?

Ненчо Ненов (Смее се.): Избрахме името „Самодива”, защото е архетип, близък на българската душевност. Всеки знае Ботевите „… самодиви в бяла премяна”. Една красива дума, в която има голяма символика!

Ние сме християнски лечители, лекуваме с Божията промисъл и с Божията милост. Нямаме нищо общо с никакви тъмни сили. Православни християни сме и церим с упование в Христа! Всички лекуваме с любов, с искрена и чиста надежда. Затова и нашите билки помагат – вярата в доброто ни води!

Какво ще пожелаете на читателите?

Димка Ненова: Бъдете здрави! Грижете се с отговорност за тялото и за душата си! Хубавейте, изпълнени с любов, светлина и вяра!

Интервю на Гана Василева

Източник: Хубава Жена

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!