BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Да пребориш бюрокрацията: Реми от „България търси талант“ най-накрая получи български паспорт

Българското момче от нигерийски произход Реми Тоин, което впечатли с участието си в шоуто „България търси талант“, най-накрая стана български гражданин, научи trg.

 „25 години след раждането му в България и изоставянето му в дом за сираци, Реми най-накрая има българска лична карта. Унизително е да си роден в България, да отраснеш по сиропиталищата ѝ, да живееш в българско приемно семейство и 25 години да си никой за тази държава“, сподели в личния си профил социалният експерт Александър Миланов, който е част от Националната асоциация за приемна грижа. Той съобщи и радостната вест, че най-накрая талантливият Реми е преборил българската бюрократична машина.

Ето и коментара на Александър Миланов за тази потресаваща проява на бездушие от някои български институции. В крайна сметка след 25 години борбата бе увенчана с успех и има щастлива развръзка. Александър публикува и снимка на усмихнатия Реми, който след хиляди митарства вече държи в ръце българската си лична карта и българския си паспорт.

„За Реми България е не просто родина – той не знае друго. С неговия казус се ангажираха поне двама президенти, няколко социални и правосъдни министри. И много медии. Но всичко стоеше в една абсолютно инертна дирекция на правосъдното министерство. Стигна се до парадокса Реми да не получи и право на временно пребиваване и го грозеше опасността да бъде прибран принудително в Бусманци. Позорното беше, че Реми, роден и изоставен в България, трябваше да стане нигерийски гражданин, без никога да е стъпвал в Нигерия и без да знае езика им, да се откаже от гражданството си, за да получи български паспорт. 25 години от живота на Реми минаха в непрекъснати битки да стане българин. Той, който е повече българин, от когото и да е.

Момчето, което пребори предразсъдъци, цинизъм, човешка злоба и стана един от най-талантливите ни артисти. Ако имаше лична карта и българско гражданство, Реми отдавна щеше да е прославил клетата територия навън. Той не е злоблив и никога няма да го чуете да се оплаква от участта си да се роди в България. Но мен ме е яд за пропуснатите му възможности и за безкрайната несправедливост, на която той бе подложен. Да му е честито гражданството. Да се отказва бързо от него и да отива в чужбина, където и талантът, и уникалността му ще бъдат оценени по-добре. Надявам се с унижението, умоляването и срещата с чиновническото безсърдечие да е свършено, поне за Реми. Мачкай, Реми. Нищо не ти е дадено даром, но това те направи смелчага!“, напътства таланта Александър Миланов.

Реми е професионален танцьор, хореограф, снима се в клипове, а в свободното си време е модел. С танци се занимава от над 10 години. Те винаги са били нещо, с което може да изразява себе си и да намира убежище. Реми не познава родителите си и е прекарал голяма част от съзнателния си живот в домове за деца в Перник. На 14 години е приет в „приемна грижа“ от Мария Благоева, която се е погрижила за него. Наскоро се е срещнал с истинската си майка.

„Приемната ми майка е човекът, който ми даде възможността да стоя пред вас, да направя нещата, които правя в момента. Бивайки от дом за деца и изоставен от собствените си родители, нямаше как да мога да постигна това, което постигнах, ако не беше тя“, сподели преди време в предаването „Преди обед“ Реми Тоин по повод участието си в „България търси талант“.

Лупа

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!