BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ВКС: Уволнението на Милен Димитров от шуменския театър е незаконно!

Мария Григорова и Милен Димитров на шуменска сцена

Талантливият и обичан актьор и режисьор Милен Димитров спечели и на последна инстанция делото срещу директора на шуменския театър за уволнението си от трупата в началото на миналата година.  Със свое определение, публикувано днес, Върховният касационен съд потвърждава решението на Окръжният съд в Шумен, че освобождаването на актьора е незаконно и осъжда ДКТ „В. Друмев“ да му заплати сумата от 5193 лв. обезщетение за периода от февруари 2019 г. до август 2019 г. Театърът трябва да плати и съдебните разноски пред ВКС от 750 лв.  

Припомняме, че Милен Димитров спечели делото и на първите две инстанции. Първо Районният, а после и Окръжният съд в Шумен отмениха заповедта на директора на „ДКТ „В. Друмев“ Димитър Димитров като незаконна и възстановиха уволнения актьор на работа.

Театърът оспори решението пред Върховния съд, но ВКС потвърди становището на магистратите в Шумен.  Съдът намира, че директорът на трупата е направил реални съкращения, като е намалил 15-те бройки за актьори на 10.5 щатни бройки за същата длъжност.  При тази процедура обаче директорът не е спазил законовите изисквания, постановява съдът и посочва, че работодателят не е извършил подбор, който в конкретния случай е негово задължение и част от изискванията за законосъобразност на уволнението.

Въззивният съд е разгледал писмения отговор на директора на театъра, който твърди, че лично бил извършил подбора, като отчитал натовареността и ангажираността на актьорите и броя на  участията им в постановки и представления.  След като анализира всички доказателства по делото обаче, ВКС стига до извода, че подбор не е извършван.

Въпреки този генерален извод, който е достатъчен, за да се признае уволнението за незаконно, въззивният съд е развил и допълнителни мотиви. Той е приел, че дори да е имало подбор, той не отговаря на законовите изисквания за законосъобразност според начина, по който директорът на театъра твърди да го е извършил. Първо, възвивният съд е констатирал, че в атестационните карти има поправки и добавки, а крайните оценки са неясни. Второ, при преценката за натовареност, в т.ч. брой участия в постановки и представления, директорът е изключил новоназначените актьори. Те също следва да участват в подбора по всеки приложен показател наравно с останалите актьори. Трето, критерият „натовареност“ директорът не е приложил математически – според броя на представленията с участието на актьора, а според това дали конкретното участие предполага „високомайсторски актьорски способности“.  

С тези мотиви ВКС потвърждава решението на Шуменския окръжен съд за незаконното уволнение на Милен Димитров и постановлението ДКТ „Васил Друмев“ да му заплати обезщетение от 5193 лв. дължими заплати за периода след уволнението му.

Определението не подлежи на обжалване.

Още един уволнен актьор от трупата – Мария Григорова, осъди на две инстанции театъра за незаконното си уволнение. Очаква се решението на ВКС и по нейния случай.

Припомняме, че Милен Димитров и Мария Григорова бяха уволнени на 7 януари 2019 г. „Нов скандал в шуменския театър – уволняват без обяснения емблематични актьори“ – така нашето издание информира за случващото се в театъра година след встъпването в длъжност на директора Димитър Димитров.  На 7 януари м.г. той връчи предизвестия на един от най-награждаваните хора в театъра – актьора и режисьор Милен Димитров и на актрисата Мария Григорова.  Двамата бяха част от екипа, който спечели със спектакъла „Оттук започва България“ някои от най-престижните отличия за актьорско изкуство, беше удостоен с наградата на Шумен за 2017 г., с голямата награда за цялостен спектакъл на фестивала „Друмеви театрални празници” през 2016 г. и с номинация за „Аскеер“.  Двамата талантливи актьори получиха заповеди за освобождаване от работа по обиден начин – без обяснения и без дори да се срещнат лице в лице с работодателя, който ги изгони от трупата. Заповедите им били връчени не от самия директор, а от неговата секретарка, съобщи тогава Милен Димитров.  https://radian.bg/2019/01/11/nov-skandal-v-shumenskia-teatar-uvolnyavat-bez-obyasnenia-emblematichni-aktyori/

Коментари

коментар

Loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!