BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Винтове и корсет: Шефът на „Пирогов“ разказа за операцията и лечението на Караянчева

Състоянието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева е сравнително добро. Това заяви изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов, научи ТРГ.

„Както знаете вчера към 10.30 е претърпяла пътнотранспортно произшествие на пътя след град Шумен, при което е транспортирана веднага в болницата в Шумен, където са извършени първите изследвания. На мен ми се обадиха към 11.00 часа колегите ортопеди от Шумен с молба за консултация и колаборация“, добави Балтов.

По думите му освен счупване в областта на раменната кост, Караянчева има и травма в областта на гръбначния стълб.

„След първоначално диагностициране не беше сигурно какво е състоянието, затова се взе решение да бъде транспортирана с правителствения хеликоптер за по-сигурно. Знаете продължителното пътуване с линейка не е подходящо, когато има увреждане в гръбначния стълб“, обясни още проф. Балтов.

„Направихме много добра колаборация с Университетска болница „Лозенец“, където кацна правителственият хеликоптер. Бяха направени допълнително изследвания от скенер, ядрено магнитен резонанс, на които се видя че има травма в областта на гръбначния стълб, но тя не налага оперативна интервенция и остана единствено да се прецени кога ще се оперира счупването в областта на рамото“, допълни още Асен Балтов.

Според него самата г-жа Караянчева е предпочела операцията да стане веднага по спешност.

„С доц. Кожухаров направихме екип и тя беше оперирана буквално по спешност вечерта. Извършихме оперативна интервенция, с която стабилизирахме счупването със специални винтове, за да е възможно в следващите 15 дни да започне да я раздвижва и в рамките на един месец да бъде в кондиция и да започне да прави всичко с ръката“, посочи още проф. Балтов.

„Взехме решение травмата на гръбначния стълб да се лекува с тип корсет, който тя да го носи в рамките на три седмици в изправено положение. Транспортирането е от изключително важно значение да бъде направено както трябва, така че да не уредим пациента още повече, отколкото е увреден по време на травмата“, посочи той.

Блиц

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!