BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ВиК-Шумен с предписание от екоинспекцията заради нерегламентирано преливане на отпадъчни води

РИОСВ даде предписание на ВиК-Шумен, стопанисващо канализационната помпена станция в кв. Дивдядово, във връзка с предотвратяване и контрол на нерегламентирано преливане на отпадъчни води от дъждопреливник преди канализационната помпена станция за квартал „Дивдядово“. С цел трайно решение на проблема, свързан с риск от замърсяване на яз. “Соара“ и водния обект, който го захранва, дружеството е задължено да представи конкретен план със срокове и дейности по отстраняването му, информират от екоинспекцията.

Експерти от РИОСВ-Шумен са извършили проверка по сигнал за отворен кран на пречиствателната станция, от който се изливат фекални води под канала към язовир „Соара“ в с. Мараш до железопътната линия. Проверката е направена в период на усложнена метеорологична обстановка в резултат на обилни валежи и на място е установено, че канализационната мрежа на квартал „Дивдядово“ отвежда смесен поток битово-фекалните отпадъчни води и дъждовни води към канализационна помпена станция (КПС). Нейното предназначение е да насочва водите за пречистване към селищната пречиствателна станция за отпадъчни води, разположена между гр. Шумен и с. Дибич.

Експертите са установили заустване на смесен поток отпадъчни и дъждовни води от дъждопреливник в дере, в точка на около 50 м преди КПС. Същото се извършва поради това, че при проектиране и изграждане на помпената станция е предвидена възможност за отвеждане на част от смесения поток в дерето, при наличие на поток дъждовни води, който превишава капацитета на помпите на КПС, поясняват от РИОСВ.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!