BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Великден под карантина. Вероятно ще останем вкъщи до Гергьовден

Пикът на коронавируса у нас ще е около Великден (19 април), смятат от Националния кризисен щаб, научи trg.

Експертите прогнозират, че крутите мерки ще продължат поне до Гергьовден, макар карантината у нас да бе удължена до 12 април. Ген. Мутафчийски обаче обясни, че може датата да претърпи промяна. „Процесът е много динамичен и нещата не могат да се прогнозират от днес за утре“, обясни той. Според него не е реалистично хората да се пускат в движение преди Гергьовден.

Той апелира да се гледа реално на нещата, тъй като единственият сигурен начин да се предотврати такъв рязък бум, какъвто има в други страни, и да се справим с вируса е изолирането.

„В оперативния щаб имаме едно мнение – че третата третина на април ще бъде пикът – по и след Великден. Зависи от мерките и това как народът ги спазва“, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му хората в момента трябва да излизат само за храна и лекарства.

Той е категоричен, че диагностицираните с коронавирус трябва да си останат четири седмици вкъщи. „Три са основните неща, които трябва да направим относно диагностиката. Първото е да не допуснем болен лекар да заразява пациентите. Медицинските кадри трябва да са здрави. Трябва да се ползват маските и облеклата. Всеки пациент, влизайки в приемното или спешното отделение, както и в линейката, трябва да си мисли, че потенциално е заразен с коронавирус“, заяви Кантарджиев.

Той смята, че всички хора с тежки двойни бронхопневмонии трябва да бъдат изследвани.

„Ако вирусът се държи като всички вируси в неговото семейство и се понижава при повишение на температурите, би било чудесно, но няма как да знаем дали това ще се случи“, каза Кунчев. Според него статистиката показва, че 60–70% от хората ще го изкарат на крак и ще изградят имунитет. Но тези, които трябва да влязат в болница, трябва да има как да бъдат лекувани.

„Много се надявам да не видим опашки за пенсии в пощенските клонове, трябва да има график, за да не се получава струпване, охраната има този ангажимент. Хората могат да стоят отвън и да се допускат по двама–трима“, препоръча той.

ретро

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!