BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Христо Димитров е предложен за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Христо Димитров. Снимка фейсбук

Създателят на ансамбъл „Българе” Христо Димитров е предложен за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“- първа степен. На свое заседание днес Министерски съвет реши да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на Димитров с ордена за изключително големите му заслуги към развитието на българската култура и изкуство и за популяризирането на българските традиции и фолклор. Предложението е на Министерството на културата, съобщиха от правителствената пресслужба.  

През дългата си професионална кариера почетният гражданин на Шумен не само допринася за развитието и популяризирането на българската музика, традиции и фолклор, но и възпитава и формира вкусовете, ценностите и уважението към непреходното българско културно наследство.

Неговите авторски спектакли представени от НФА „БЪЛГАРЕ“, на който той е и основател, развитието през годините на инициирания от него Международен фолклорен фестивал на българската носия в Жеравна, поставят основата на нов етап в сферата на опазването и популяризирането на традициите ни.

Освен като музикант, хореограф и режисьор, Христо Димитров е познат и с активната си обществена дейност и ярко изявена гражданска позиция.

Връчването на държавната награда, орден „Св. Св. Кирил и Методий ” – първа степен, на Христо Димитров, е израз на висока чест и уважение не само към неговата личност, но и признание към цялата музикална общност, посочиха от пресслужбата на МС.

Коментари

коментар

Loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!