BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съдят Жоро Шопа за лихварство

Георги Семерджиев- Жоро Шопа, арестуван в Испания като ятак на пловдивските хотелиери Ветко и Маринела Арабаджиеви, ще бъде съден и за незаконна лихварска дейност, научи ТРГ.

Аферистът от Тополовград, бивша дясна ръка на издирвания от Интерпол кокаинов крал Евелин Банев – Брендо, трябва да бъде екстрадиран у нас до броени дни, а след като испанските власти го предадат, срещу него ще бъдат повгнати обвинения като част от престъпната група на Арабаджиеви за пране на пари и ДДС афери.

Освен това обвинение, Специализираната прокуратура вероятно ще повдигне и друго срещу широкоплещия бивш борец – за незаконна лихварска дейност. Разследването е установило, че

Жоро Шопа е раздал над 10 милиона лева на сенчести бизнесмени срещу месечна лихва, достигаща до 8%. Сред кредитополучателите на Шопа са търговец на горива, президент на футболен клуб и популярен столичен дилър на луксозни автомобили.

Според неофициално потвърдена информация, двама от клиентите на лихварския бизнес на Жоро Шопа вече са дали показания срещу него в прокуратурата. Според българското законодателство легални заеми за суми в размер над 1 милион лева под формата на заем могат да дават само регистрираните от БНБ дружества, а Семерджиев не разполага с необходимия лиценз за кредитна дейност.

 Жоро Шопа

Хотелиерите Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха спипани в имението на Шопа край Барселона тази пролет

Жоро Шопа бе арестуван на 7 март в тузарското си имение Кабрера де Мар край Барселона, след като в имота му бяха открити издирваните от месеци за ДДС афери Ветко и Маринела Арабаджиеви. Туристическите босове бяха предадени на България през лятото и към днешна дата обитават килиите на Следствения арест. Семерджиев обаче не бе екстрадиран с тях, тъй като първоначално бе освободен от ареста. След това обаче Специализираната прокуратура изпрати доказателства на съдебните власти в Испания, че освен като ятак на Арабаджиеви, Жоро Шопа им е бил и съучастник в пране на десетки милиони левове.

Лупа

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!