BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стотици граждани присъстваха на тържествената проверка заря в Търговище

Стотици граждани се включиха във възпоменателната вечер, организирана от Община Търговище, по повод навършването на 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Сред официалните лица, които почетоха паметта на предците, осъществили Съединението, бяха кметът д-р Дарин Димитров, народният представител Танер Али, областният управител Митко Стайков, общински съветници, ръководният екип на Община Търговище, представители на културни и образователни институции.

В 19.45 от I ОУ „Христо Ботев“ тръгна шествие до Паметника на падналите за Родината войни от Търговище и околията (Войнишкия паметник) на бул. „Цар Освободител“. Там се проведе тържествена проверка заря, с участието на курсантски блокове от Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ към Националния военен университет „Васил Левски“ – Шумен, Патриотичен клуб „Възраждане“ и ученици от I СУ „Св. Седмочисленици“ и  II СУ „Проф. Н. Маринов“.

Тържествената проверка заря започна с приемане на строя на курсантските роти и ученическия отряд от полк. Дилян Димитров, декан на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“.

Десетки венци и цветя на признателност бяха положени пред Войнишкия паметник .

По време на възпоменателната вечер бе отбелязано и навършването на 80 години от откриването на монумента, който е изграден с дарения от населението на града и околията. Средствата са събирани в продължение на 13 години, по инициатива на търговеца Никола Сапунджиев. Автор на паметника е изтъкнатият български скулптор Любомир Далчев, който дава името „Устрем“ на композицията. В рамките на програмата бе отбелязано и навършването на 103 години от Тутраканската епопея.

Възпоменателната вечер приключи с тържествена заря.

Информация и снимка: Община Търговище

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!