BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стенопис със символите на България краси училище в Търговище

Стенопис със символите на България краси фоайето на Първо СУ „Св. Седмочисленици” в Търговище. Той е изрисуван от ученици – членове на клуб „Млад зограф”, съобщи преподавателят по изобразително изкуство Силвия Малинова.

Идеята за стенописа е учениците да познават, да тачат българските ценности, история и култура, както и да оставят нещо за следващите възпитаници на едно от най-големите и предпочитани училища в града.

Той е изрисуван на четвъртия етаж, а темата му е „България и нейните символи”. На третия етаж пък е Европейското фоайе, както го наричат учениците.

На стенописа са изобразени изконно български символи, които „разказват” в цвят и форми за независимостта на българския народ, за суверенитета на българската държава. Тук могат да се видят гербът на страната, лъв – олицетворяващ мощта и силата на нацията, както и редица исторически обекти и паметници на културата. Младите хора са изобразили паметника на връх „Шипка”, Мадарския конник, Рилския манастир, крепостта „Царевец” и други разпознаваеми обекти.

В основата на картата на България е житно поле – символ на плодородието на земята ни. Изобразени са девойка в народна носия и рози, визитката на България по света, според младите творци. Стенописът е изпълнен в смесена техника, обясни Малинова.

Любопитен факт е, че на стълбите, водещи към етажа са изписани имената на владетелите на България от времето на Първото българско царство.

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!