BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Спомени от соца: Помните ли аромата на топлия хляб от селската фурна

img

Едва ли има човек, който да не е живял малко на село или поне да е имал баба и дядо там. Така аз прекарвах ваканциите си, като бях малък.

Нашите ме пращаха при баба за лятото и сега смятам, че това бяха най-хубавите ми години.

Тичах на воля по поляните, играехме със съседските деца на улицата до мръкване и сутрин се събуждахме с кукуригането на петела. Няма да забравя уханните аромати в къщата на баба – мириса на сено, на набрани билки, на обора с животните.

Навсякъде миришеше на вкусни мекици, на прясно сготвена яхния, на печени чушки и лютеница, на топлия ръчен хляб от фурната, каквато имаше тогава във всяко село.

Това беше едно време. Сега всички са избягали в градовете и по чужбина да си търсят прехраната.

Моето село е наброявало над 1500 души. Сега са останали под 200 жители. Селата се топят, запустяват и изчезват. Единственото хубаво е, че сега стана модерно да живееш на чист въздух и да се храниш с екологични продукти и затова доста млади хора започват да бягат от шума и стреса на големия град и заживяват на село с целите си семейства.

Ретро

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!