BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Система за измерване качеството на въздуха въведе община Търговище

Интелигентната система за електронно наблюдение на метеорологичните промени в Търговище вече работи. Системата е въведена след проведена обществена поръчка от страна на Община Търговище и е достъпна от началната страница на сайта на администрацията.

Онлайн платформата дава информация за качеството на въздуха в реално време, измервано от две станции. Едната от тях е разположена в централната част на Търговище, а другата – в квартал Въбел. Избирайки панела за околна среда в платформата, се визуализира карта на града, с разположението на измервателните станции. От модула гражданите могат да се информират за моментно отчетените стойности на фини прахови частици, слънчева радиация, радиационна доза, скорост на вятъра, въздушно налягане и количество валежи в реално време. Посредством лентата, разположена в най-долната част на страницата, потребителите могат да избират тези параметри, които представляват интерес за тях. Системата може да визуализира и измерените данни за последните 24 часа или 7 дни в графичен вид.

Фините прахови частици са обозначени в системата с индекси PM10 и PM2.5. Частиците PM10 са такива с размери под 10 µm. Среднодневната им норма е 50 µg/m3, а средногодишната – 40 µg/m3.

Средногодишната норма на PM2.5, който отговаря на финия прах проникващ в алвеолите на белите дробове, е 25 µg/m3.

В платформата функционира и модул за метеорологичната обстановка, който дава актуална информация за времето, както и за прогнозата за следващите 5 дни.

В отделен модул са обособени и всички актуални новини от сайта на Общината. Платформата препраща автоматично към уебстраницата на администрацията при интерес към дадена новина.

Въвеждането на системата е сред приоритетите на общинското ръководство, с цел осигуряване на актуална и надеждна информация за качеството на въздуха на територията на Търговище.

Системата е достъпна на адрес:

https://targovishte.vivasmart.bg/desktop/

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!