BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Първа гимназия е победител в конкурса на евродепутата Асим Адемов

Ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ са победители в конкурса „Будителите на моя роден край, които трябва да помним“, организиран от евродепутата Асим Адемов в Търговище.

В надпреварата за мултимедиен проект участваха 22-ма младежи от Търговище, Попово и Омуртаг. Те разказаха за личности като Анна Предич, Михаил Радославов, Спиридон Грамадов, Никола Герасимов и други, оставили трайна диря в местната история.

Днес, на специална церемония в общинската администрация, компетентно жури оцени творбите на учениците, а лично евродепутатът Асим Адемов връчи наградите на най-добрите.

Елинор Георгиева от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ получи правото да посети Европейския парламент в Брюксел, след като творбата й бе отличена на първо място.

Втора е единадесетокласничката Нихал Ниязиева от същото училище. Двете момичета са направили своите разработки под ръководството на зам.директора Иван Иванов и с помощта на Регионалния исторически музей в Търговище.

„За мен всички Вие – участниците в този конкурс сте спечелили. Това, че сте се подготвили и включили с различни презентации за будители от Вашия роден край е победа сама по себе си. Благодарим Ви за участието, старанието и идеите, както на Вас, така и за подкрепата на Вашите преподаватели“, заяви евродепутатът Асим Адемов.

Грамоти и награди връчиха още областният управител Митко Стайков, кметът Дарин Димитров, началникът на РУО Елка Станчева.

Конкурсът в Търговище бе иницииран по повод 1 ноември – Деня на народните будители като съвместна инициатива на евродепутата и РУО-Търговище. Право на участие в конкурса имаха ученици от 8 до 12 клас от област Търговище. Презентациите им трябваше да включват данни за народни будители от родния край, с информация за тяхното дело, насочено към съхраняване на българския дух и идентичност, мястото им в европейското културно наследство, техни паметници и символи в региона – израз на почит и признателност към делото им.

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!