BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Психиатър разкри колко процента от българите са хазартно зависими

При професионалния хазарт няма зависимост, там има много голяма дисциплина, научи trg.

При хазартната зависимост, която разглеждаме като психично разстройство това не е така. Човек има нужда от вълнението и еуфорията, които придружават залаганията. Това каза психиатърът д-р Светлозар Василев.

Има много личностни предпоставки, които водят до тази зависимост. Говорим за зависимост, когато човек се чувства обсебен от идеята да залага, да загуби много пари, да пострада неговата лична история, уважение, работа, заяви д-р Василев.

Той съобщи, че според последните проучвания 3% от населението в България има хазаратна зависимост. Най-вече това са млади хора между 18 и 30-годишна възраст, които нямат кой знае колко развити социални умения, емоционална компетентност и зрялост. Когато те се чувстват потиснати, мрачни, използват хазарта, за да си докарат емоция, тръпка, да спечелят пари. Голяма част от тях не ги интересуват толкова парите, а емоциите, които идват с хазарта, обясни експертът.

Това е доста сложен проблем – с неговата емоционална, биологична и социална страна. Нека да се помисли за политики за лечението на тези хора. Има нужда от политики в тази област, каза още д-р Светлозар Василев.

Вчера парламентът записа в окончателно приетите промени в Закона за хазарта, че лиценз за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, може да бъде издаден само на държавата. Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“ ще осъществява дейността с нает от него персонал в собствени или наети пунктове, които са обособени и обозначени като пунктове за лотарийни игри.

ПИК

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!