BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проф. Воденичаров с важна информация за предаването на коронавируса

Проф. Емил Воденичаров посочи главния виновник за разпространението на коронавируса, научи ТРГ.

Пред Нова тв проф. Емил Воденичарова от катедра „Хигиена“ в Медицинския университет обясни, борбата срещу коронавируса се осъществява в три насоки. Едната от тях е свързана с административните мерки, които взе правителството. Вторият важен фактор е личната хигиена

Експертът посочи, че коронавирусът се задържа във въздуха твърде малко. На маса той може да се запази до 4-5 часа. Най – опасни остават дръжките на входните врати.

В тялото проникването на вируса става по основни начина – чрез лигавиците, носоглътката и устата.

Ръцете са главен виновник, защото чрез тях има риск заразата да попадне в лигавицата, посочи проф. Воденичаров. Той допълни, че първо трябва да се измият ръцете преди ставане от сън, както и преди всяко хранене, преди взимане на лекарства, преди гримирането и преди поставянето на контактни лещи, след кихане, изкашляне, изсекване. или хвърляне на боклук.

Специалистът поясни, че ръкавиците се махат от долния край и се обръщат.

Професорът не препоръчва използването само и единствено дезинфектанти.

Събуването на обувките трябва да става още с влизането в антрето, тъй като коронавирусът е по улиците. Специалистът препоръчва проветряване на връхните дрехи в продължение на 3 часа.

Той напомни, че трябва да се обръща специално внимание на мобилния телефон, който е най-мръсният аксесоар.

Експертът не препоръчва почистване на пода с оцет. Неефективно е използването на водка за дезинфекция на ръцете, тъй като дезинфектатните трябва да съдържат поне 60% алкохол.

Проф. Воденичаров обясни, че течният и твърдият сапун са с еднакво действие.

Разкрития

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!