BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Президентът Радев: Тук, на площада, всички ние ще напишем историята, от която няма да се срамуваме

Втори ден хиляди хора демонстрират в подкрепа на президента

Тук, на площада, всички ние днес и в следващите дни ще напишем историята, от която няма да се срамуваме! – с тези думи президентът Румен Радев се обърна към огромното множество, дошло да подкрепи президентската институция.

Хиляди хора се стекоха пред президентството, обединени от инициативата „Да спасим демокрацията!“, която събра десни и леви в защита на държавния глава, след като прокуратурата направи шумна показна акция за задържане на негови сътрудници.

Вторият ден отново събра много хора, които започнаха да пристигат пред президентството още в ранния следобед.  Малко след 18 ч. пред отсрещната сграда на Министерски съвет започнаха за спират първите автобуси с активисти на ГЕРБ, организирани за контрапротест.  „Мафия, оставка!“ – с тези оглушителни скандирания защитниците на демокрацията посрещнаха появата на автобусите на ГЕРБ

В този момент пред хилядното множество излезе президентът Румен Радев, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова. Държавният глава тръгна сред хората, посрещат от бурни овации и аплодисменти.

„Радвам се, че отново сме заедно, защото протестът срещу българската мафия се превръща в кампания и няма сила, която да ни спре!“ – с тези думи се обърна към хората Румен Радев. Трябва да сме мъдри и непреклонни и да заявим ясно нашите принципи, посочи държавният глава.

„Няма да повторим грешките от 2013 г., няма да се делим на леви и десни, сини и червени, русофили и русофоби, американофили и американофоби,  българи и турци!“, заяви президентът, спечелвайки си бурните овации на гражданите.   

„Няма да допуснем някои в своето безсилие отново да разиграват етническата карта“, предупреди държавният глава и подчерта:  Имаме ясно кредо – свобода, законност, справедливост! 

Не сме еднакви, но сме тук  да защитим свободата си,а за да бъдем себе си, първо трябва да сме свободни, каза президентът Радев. Той заяви, че трябва да се каже „не“ на политическите репресии, на прокурорския рекет, на произвола, който погазва принципа за невинност. „Гешев вън“, скандираха мощно хората при това изявление на президента.

„Не на популизма, който убива правото и правовата държава! Не на прокурорското бездействие за огромната корупция във властта, която разсипва България! Тук сме да кажем „Не“ на страха, на който се опира мафията, завладяла властта“, заяви държавният глава.

„Тук сме да защитим българската природа и бъдещето на родината, която е наш дом и в който искам да се върнат милиони българи. България е за всички тях! България не е бащиния на автокрацията, нито собственост на олигарсите, тя е за всички нас!“, заяви президентът, подкрепен от скандирания и овации. Румен Радев поиска честни избори и машинно гласуване, за да не може мафията да се самовъзпроизвежда, както каза държавният глава.

Протестиращите срещу управлението се събират от ранния следобед

„Всички вие, хилядите свободни български граждани показвате, че Европа не може да гледа повече на България с широко затворени очи“, заяви президентът, подкрепен от оглушителни скандирания. „В следващите дни мафията ще очерни лидерите на протеста, ще внушава, че вие сте платени! Ще организира бутафорни контрапротести и провокации. Но да знаят едно  – платените протести са там, където са автобусите“, посочи държавният глава към отсрещната сграда на МС, където вече спираха автобусите на ГЕРБ.

„Те са там от принуда и от страх, нека им помогнем да се освободят от страха“, призова президентът. И допълни: Мафията ще ви плаши със статистиката от пандемията, но най-страшната пандемията е тази на корупцията!

В заключение Румен Радев подчерта: Днес на площада се решава бъдещето на България! Не във Фейсбук, не на масата, а именно тук! С нашето присъствие днес ние гласуваме за бъдещето на България!

„Мутри, вън! Бог да пази България!“ – с тези думи държавният глава завърши обръщението си към хората, дошли да го подкрепят.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!