BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Поройна пак потече жълто-кафява в Шумен

Поройна до Шел. Снимка Радиан.бг

За втори път в рамките на месец река Поройна тече в жълто-кафяв цвят в Шумен. Днес реката беше очевидно замърсена по същия начин, по който беше и в началото на май. Тогава екоинспекцията в Шумен провери замърсяването на Поройна в участъка на моста при бензиностанция ОМВ и хипермаркет Била. Експерти от РИОСВ, Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Регионалната лаборатория към ИАОС направиха съвместна проверка и установиха оцветяване на водите в светлокафяв цвят.

Взети бяха еднократни проби от повърхностните води на реката на моста при ОМВ и на моста при „Оборище“ след закрит участък. Установеното моментно състояние на активна реакция от взетите проби от моста при ОМВ е над нормите за активна реакция на повърхностни води, съобщиха по-късно от РИОСВ. Експертите констатираха и специфична миризма на отпадъчни води.

В началото на февруари експертите извършиха съвместна проверка по сигнал за същия воден обект, при която беше установено биогенно замърсяване, без установен източник.

Крайно време е екоинспекцията да установи кой е източникът на замърсяване, защото е най-малкото неприятно в центъра на Шумен да тече река в кафяв цвят и с миризма на канални води, а институциите да вдигат рамене.   

Коментари

коментар

Loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!