BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пожар пламна в гората над Дивдядово

Голям пожар гори над шуменския квартал Дивдядово. Огнената стихия е пламнала в боровата гора между ТКЗС и Стрелбището.

На мястото са пожарникарски екипи, които се опитват да овладеят огъня. Жители на квартала заявиха, че от Пожарната набират доброволци.

Според очевидци пламъците са обхванали и частни имоти и има изгорели вили.

58 огнеборци с 10 противопожарни екипа се борят с огнената стихия в гората над квартал Дивдядово, съобщиха по-късно от областната дирекция на МВР. В гасенето на пламъците са се включили доброволци от квартала, около 30 горски служители и Доброволното формирование към община Шумен. Комисар Иван Иванов, началник на районната служба по пожарна безопасност съобщи, че засега има данни за една засегната вила над Дивдядово. Няма пострадали хора.

Сигнал за пожара е приет в 11.28 ч днес. Помощ в гасенето оказват и противопожарни екипи от Смядово и Велики Преслав. Огънят е засегнал над 1000 декара площ. По първоначални данни пожарът е тръгнал от вилната зона, но към момента е рано да се посочи причината, съобщиха от полицията. От ОДМВР призоваха хората да бъдат спокойни, защото огнеборците правят всичко възможно да се спре разпространението на пламъците. В квартал Дивдядово продължават да идват доброволци, но от областната дирекция на МВР обявиха, че засега няма нужда от участието на граждани. „Опасно е, пожарът е върхов“, заявиха от полицията

последните снимки са от доброволци

Над 100 са доброволците над Дивдядово, съобщиха от полицията по-късно следобед. Сред доброволците има млади и по-възрастни хора от квартала, на помощ са се включили и мотористи. От пожарната благодарят на всички доброволци за бързото им включване. Към момента няма нужда от още хора, допълват от областната дирекция.

Днес обстановката в региона беше усложнена, защото освен пожара в Дивдядово, на територията на областта имаше още три горски пожара – два в Каолиново и един в Смядово.

Малко след 20.30 ч. от ОДМВР съобщиха, че пожарът над Дивдядово е локализиран и огнеборците пристъпват към ликвидирането му. Екипите продължават работа на терен, доброволци и горски служители оказват съдействие.

Комисар Иван Иванов заяви, че вече няма никаква опасност пожарът да се прехвърли към квартал Дивдядово.  „Въпреки силния вятър и пресечената местност успяхме да локализираме пожара, в момента започваме неговото ликвидиране, надявам се до утре сутринта да успеем да го ликвидираме“, каза началникът на пожарната. Все още не е изяснена причината за пожара.

В потушаването на огнената стихия днес са участвали над 60 пожарникари с 12 противопожарни автомобила и около 150 доброволци. На помощ са се включили и 5 автомобила на Горско стопанство – Шумен

Пожарът е бил гасен на три фронта – откъм платото, от страната на квартал Дивдядово и от страна на сметището. Сега и трите екипа са се срещнали, т.е. пожарът е локализиран и започва неговото ликвидиране, каза комисар Иванов. Той благодари на всички пожарникари и доброволци за потушаването на опасния пожар.  

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!