BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Официално: Определят условия за мораториум върху кредитите

БНБ даде зелена светлина върху налагане на мораториум върху кредитите, научи trg.

Управителният съвет на Българската народна банка е приел с решение да спазва указанията на Европейския банков орган (ЕБО) относно законодателните и частните мораториуми върху плащания по кредити във връзка с COVID-19.

От тук насетне предстои търговските банки да предложат за утвърждаване в срок до 5 работни дни единен проект на правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с COVID-19. Изготвените от банките правила, след одобрението им от БНБ, ще предоставят гъвкавост на банките да предлагат на техните клиенти облекчения по плащания по банкови кредити за точно определен период, вероятно съвпадащ с извънредното положение.

Детайли за облекченията за граждани и фирми ще бъдат оповестени с публикуването на правилата за частния мораториум.

Има обаче основни положения от насоките на ЕБО, които задължително трябва да бъдат спазени. Това е периодът – може да има облекчения до 30 юни, всички клиенти трябва да бъдат поставени пред равни условия, може да е наложен само частично, например само върху лихвите, няма да служи за опростяване на част от сумите, а само за промяна в схемата, няма да има действие върху кредитите взети, след като бъде обявен мораториумът.

Ето и основните акценти на насоките на ЕБО:

– Мораториумът се прилага за голяма група длъжници, предварително дефинирани въз основа на широки критерии. Критериите за определяне на обхвата на прилагане на мораториума трябва да позволят на длъжника да се възползва от мораториума без оценка на неговата кредитоспособност; примери за такива критерии включват вид на кредита, отраслов сектор, географско местоположение. Обхватът на прилагане на мораториума може да бъде ограничен само до длъжници, които не са изпитвали затруднения с плащането преди прилагането на мораториума, но не трябва да се ограничават само до тези длъжници, които са имали финансови затруднения преди избухването на пандемията от COVID-19.

– мораториумът предвижда само промени в схемата на плащанията, а именно спиране, отлагане или намаляване на плащанията на главници, лихви или и на двете за предварително определен ограничен период от време; други условия от заемите, като лихвения процент, не трябва да се променят;

– мораториумът предлага еднакви условия за промени в схемите на плащания за всички клиенти;

– мораториумът не се прилага за нови договори за заем, отпуснати след датата на обявяването му;

– мораториумът е въведен в отговор на пандемията COVID-19 и е приложим преди 30 юни 2020 г. Този срок обаче може да бъде преразгледан в бъдеще в зависимост от развитието на настоящата ситуация, свързана с пандемията COVID-19.

В пълен обем насоките са публикувани на интернет страницата на ЕБО.

брадва

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!