BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На панаира в Търговище местен бизнесмен дари уникален печат от 1877-а година

img

Изключително ценен в исторически план печат, получи като дарение Историческият музей в Търговище, видя ТРГ.

Става дума за печат от Ескиджумайския панаир от 1877 година.

„Печатът се оказва единственият артефакт – предмет, свързан с прякото администриране на панаира по онова време“, каза пред Дарик директорът на музея Магдалена Жечева.

печат от Ескиджумайския панаир от 1877 годинаПечатът е метален, с дървена дръжка и надпис на османо-турски език: „Панаирът в Джума-и-Атик /Ески Джумая/”.

Специалистът в търговищкия музей – Николай Ставрев се натъква случайно на находката, която е била предложена за продажба на аукцион в Турция.

Тъй като културната институция не разполага с нужните средства, за да закупи печата, от там се свързват с местния бизнесмен Хамди Илиязов, който е направил дарение за покупката.

Хамди ИлязовМакар и точната цена да се пази в тайна, Дарик научи, че става въпрос за четирицифрена сума. Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров връчи грамота на дарителя. Най-новото попълнение на фонда на Търговищкия музей е изложено в Славейковото училище и ще може да бъде видяно в Нощта на музеите.

Източник: Дарик

loading…

Източник: TRG.BG

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!