BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Митко Стайков: Не сме закъснели със система „Дунав”

Митко Стайков, областен управител на Търговище

Не сме закъснели. В момента, в който ни се предложи като алтернатива, ние започнахме да работим – до две години, максимум две години и половина, ние трябва да сме приключили с цялостния ремонт и реконструкция на водоснабдителна система „Дунав”. Това заяви областният управител на Търговище Митко Стайков по повод критиките, че мерките за решаване на проблемите с водоснабдяването на областите Шумен и Търговище са се забавили.

„Има много спекулации, някои казват, че сме почнали много късно или наблягат на въпроса кой ще го изпълни, как ще го изпълни. Никога не е късно. Водоснабдителна система „Дунав” е строена в периода 1978-1984/5 г. и досега е работила 50% от нея, другото трасе въобще не е функционирало. Не сме закъснели, работим усилено и ще се справим. Всичко ще бъде прозрачно, всичко ще се направи по процедури, както го изисква законът”, коментира Стайков.

До два месеца трябва да приключи обследването на системата,след това да се изготви работен проект и да започне нейната реконструкция. Към момента системата се използва на приблизително 7% от капацитета си. Цялата водоснабдителна система Дунав е 136.4 км, но реално трасето, което работи е 80 км – от Помпена станция Бабово до Разград. Предвижда се трасето да се удължи, за да може се гарантира допълнително водоподаване на Каспичан и Нови пазар. Ще има разклонение и към Кубрат и Исперих, независимо че имат собствено водоснабдяване.

Областният управител посочи, че с доизграждането на система „Дунав“ се цели осигуряването на допълнителен водоизточник за покриване на питейно-битовите нужди на населението на Шумен, Търговище и Разград, както и да се даде възможност да се запазят обемите в местни водоеми, които да се ползват за напояване от земеделски производители и при необходимост за промишлени цели.

„Ако в момента от язовир „Тича” трите общини – Шумен, Велики Преслав и Търговище, взимаме 3.2 млн. кубика вода на месец, то чрез допълнителното захранване от сиситема Дунав можем да ги намалим на 1.6 млн. кубика, а другите 1.6 млн ще останат в язовира и могат да се използват за други нужди, включително и за земеделците”, обясни Митко Стайков.

По думите на областния управител се работи и по осигуряването на алтернативни водоизточници, каквото беше разпореждането на МОСВ предвид тревожното намаляване на нивото на яз. „Тича“ и перспективата система „Дунав” да заработи най-скоро след 2 години.

„В Търговище проведох среща с един от най-големите консуматори на вода – „Тракия глас България”, и вече сме постигнали съгласие и работим по изграждане на техен собствен водоизточник, който ще използват за промишлено производство и ще имаме икономия от язовир „Тича”. Водим разговори и с бившата Енергия за достъп до техния самостоятелен водоизточник, който да включим към съоръженията на ВиК-Търговище, за да можем да имаме още една алтернатива за гарантиране водата за питейно-битови нужди на нашето население”, информира Митко Стайков.

Той не скри, че на вчерашната работна среща на областните управители, кметовете и шефовете на ВиК-дружествата в Шумен, Разград и Търговище са били изразени притеснения от нивото на язовир „Тича”.

„Нивата падат и водим активен диалог с МОСВ и „Напоителни системи”, за да се контролират обемите за земеделците. Да, не можем да ги оставим без вода, но се стараем и да гарантираме водата за питейно-битови нужди”, каза Стайков.

„Ние като държава отговаряме както за стопанисването, така и за поддръжката, за ремонтните дейности, за всичко, но не можем да контролираме дъждовете и кога ще се напълнят язовирите. Затова има алтернатива и ние ще я използваме и ще направим всичко възможно да я постигнем максимум до 2 -2.5 години”, каза още областният управител на Търговище.

На вчерашната среща специалистите от ВиК-дружествата изтъкнаха, че е необходимо трасето на система „Дунав“ към областите Търговище, Разград и Шумен да бъде изградено наново, тъй като съществуващите съоръжения са силно амортизирани. Какво точно е състоянието на системата и от каква реконструкция ще има нужда се очаква да стане ясно след като приключи нейното обследване.

Коментари

коментар

Loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!