BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кристалина Георгиева с важна финансова новина за COVID-19

Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че има готовност да използва 1 трилиона долара от капацитета си за финансиране с цел подпомагане на засегнатите от епидемията от коронавирус държави, научи ТРГ.

„Като първа линия на отбраната Фондът може да разгърне своите гъвкави инструменти, за да помогне на страните с неотложна нужда“, посочва управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в съобщение, цитирано от CNBC.

Фондът вече има текущи 40 споразумения с ангажименти за около 200 милиарда долара, става още ясно от него. Георгиева допълва още, че с приоритет ще могат да се ползват развиващите се икономики.

Съобщението от страна на МВФ идва на фона на очакване за нов тежък ден за „Уолстрийт“ въпреки опитите на централните банки по света да подкрепят местните икономики.

ФЕД от своя страна обяви в неделя исторически стимули. Централната банка свали основните лихви до нулево равнище и пусна в ход програма за количествени облекчения на стойност от 700 милиарда долара.

Това решение обаче не можа да предотврати нов спад на фондовия пазар. Индексът Dow Jones изгуби над 1000 пункта в началото на търговията. Все пак по-късно част от загубите бяха възстановени, като Dow записа ръст от 9,36%, а S&P 500 и Nasdaq – със съответно 9,29 и 9,35 на сто.

блиц

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!