BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Край на лъжите на мобилните оператори: Окончателно въвеждаме „роуминг като у дома“

Депутатите въведоха санкции за нарушения на правилата за цените на роуминг услугите в Европейския съюз. Те приеха на второ четене днес промени в Закона за електронните съобщения, научи ТРГ.

Когато пътувате извън вашата страна в друга страна от ЕС (В този случай 28-те държави от ЕС + Исландия, Лихтенщайн и Норвегия), не трябва да плащате каквито и да било допълнителни такси за използването на вашия мобилен телефон. Обажданията до мобилни или стационарни телефони, текстовите ви съобщения (SMS) и услугите с данни се таксуват по национални цени. Ттоест цената е същата като за обажданията, текстовите съобщения и данните във вашата страна.

Мобилните оператори могат да прилагат „политика за справедливо ползване“, за да гарантират, че всички клиенти, използващи роуминг, имат достъп и могат да се възползват от правилата за „роуминг като у дома“ (т.е. роуминг услуги на национални цени), когато пътуват в ЕС. Това означава, че вашият мобилен оператор може да прилага справедливи, разумни и пропорционални механизми за контрол, за да се избегнат злоупотреби с тези правила.

Заради регистрирани нарушения депутатите въведоха и мерки по прилагане на европейски регламенти относно достъпа до отворен интернет и роуминга в обществени мобилни съобщителни мрежи в рамките на ЕС. От 15 май 2019 г. са в сила нови правила, ограничаващи цените, които доставчиците на съобщителни услуги с номера могат да налагат на потребителите за мобилни и фиксирани гласови и текстови съобщителни услуги в рамките на ЕС. С промените в Закона за електронните съобщения се цели своевременно да се въведе система от ефективни, пропорционални и възпиращи санкции за нарушение на тези правила.

Предвидени са и по-сериозни санкции за нарушение на изискването доставчиците да не прилагат цени на дребно (без ДДС) за потребители на регулирани съобщения в рамките на ЕС, надвишаващи 0,19 евро цента на минута за повиквания и 0,06 евро цента за текстови съобщения. За такива нарушения ще се налага имуществена санкция от 20 000 до 400 000 лева на прегрешилите оператори.

Лупа

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!