BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кой ще плати печалбите от лотарията?

Националната лотария: Към момента няма влязъл в сила закон и печалбите се изплащат. Има срок от 15 дни, през които президентът може да наложи вето

До 1 март комисията по хазарта ще прави оценка на неизплатените печалби.

Сабри Бозов от рудоземското село Войкова лъка е спечелил 250 000 лева през януари и цялата сума вече му е изпатена, научи trg.

Проблем може да възникне с тези над 1 млн. лв., които се отпускат на вноски

До една седмица – на 15 февруари, частните лотарии трябва да спрат да работят и единствено тотото ще организира игрите с талончета.

Държавният монопол в този бизнес бе приет с окончателно гласуваните от парламента в петък с промените в Закона за хазарта.

До 1 март комисията по хазарта ще направи анализ и оценка на неизплатените печалби от частните лотарии, научихме от “24 часа”, които се позовават на два независими източника. След това ще се реши как да се постъпи – дали държавата да поеме ангажимент за изплащането на сумите, или това да остане задължение изцяло на частниците, които са организирали игрите.

Анализът се налага, след като в петък депутатите не приеха първоначалното предложение частните оператори да дадат банкова гаранция за изплащането на сумите след спирането на дейността им. Това означава,че печалбите ще се изплащат според общите условия на организатора.

Според правилата на Националната лотария, която сега има 95% от пазара на талончета, компанията собственик “Ню геймс” гарантира плащането на печалбите.

Но има и условие, че при форсмажорни обстоятелства не се носи отговорност към участниците. А за такова се счита “всяко обстоятелство, независещо от “Ню геймс” АД, обективно непредвидимо и невъзможно за предотвратяване”.

“24 часа” научи още, че при отказ на лотарията да поеме ангажимент за печалбите, можело да се стигне до продажба на търг на имущество на Васил Божков – мажоритарен собственик на лотарията, за да се покрият сумите от печелившите от талончетата.

От Националната лотария в петък заявиха, че към момента няма влязъл в сила закон, печалби се изплащат, а всички билети се продават свободно в търговската мрежа. И още – президентът има 15-дневен срок, в който може да наложи вето на законопроекта и да го върне за допълнително обсъждане.

Според Валери Симеонов, който е вносител и идеолог на революционните промени, не е редно държавата да се бърка в частно-правни отношения. Затова “хората да предприемат действия и да си потърсят печалбите, ако не ги получат, могат да водят дела”

Експерти в хазарта допускат, че проблем може да възникне за големите печалби над 1 млн. лева, които в повечето случаи лотарията изплаща на вноски.

Данните показват, че подобни суми над милион са спечелили 38 души, като 8 от тях са го направили през 2019 г. По-малките суми, спечелени от талончетата, са изплатени.

Заради подготвените промени в закона през последната седмица продажбите на билети от лотарията са намалели с близо 30%, твърдят търговци.

Според данни на лотарията обаче обичайно на ден се продавали по 500 хил. билета. В същото време в някои от големите супермаркети в София на касата при връщането на ресто служителите продължаваха да предлагат и талонче от лотарията, показа проверка на “24 часа”.

На държавното тото пък ще му е необходим известен преходен период, през който да организира разпространението и да поеме пазарната ниша, която се получава след оттеглянето на частните лотарии. Това се очаква да стане до 1 април. В момента тотото има 39 вида игри. При талончетата най-голямата печалба е 1 млн. лева, има и от 200 000 до 700 000 лева.

Провеждат се два тиража – четен и нечетен, в неделя и четвъртък. Нечетният тираж включва най-популярната игра “6 от 49”, както и “5 от 35”, “6 от 42”, “Зодиак”, “Рожден ден” и „Тото Джокер”. Четният тираж освен вече посочените включва и “Тото 1” и “Тото 2”.

Тегленията на игрите “6 от 49”, “5 от 35” и “Джокер” се излъчват по bTV в четвъртък и неделя. “Тото 2”, “Зодиак”, “6 от 42” и “Рожден ден” са по БНТ в четвъртък и неделя.

Сайтът за онлайн залагания е недостъпен за играчи в понеделник и петък от 17,50 до 18,05 ч и в четвъртък и неделя от 17,50 до 18,45 ч.

Разликата между държавните и частните лотарийни игри е, че тотото на всеки талон отбелязва, че става въпрос за държавна ценна книга, като изплащането е гарантирано.

Тотото е единственият хазартен оператор, който отделя твърд процент от приходите си за спорт. Разчетите са приходите да се увеличат с около 300 милиона лева, като това означава 54 милиона лева допълнителен бюджет за спорта.

Заради създаването на държавен монопол вероятно ще се наложи допълване на лиценза или издаването на нов. А дотогава талончетата на тотото ще се предлагат в досегашния вид.

Записаните текстове в закона предвиждат тотото да продава талончета в свои пунктове или в други обекти, на отделни щандове с табелки “Лотария”, а на тях трябва да работят служители на тотализатора.

В четвъртък Дамян Дамянов, изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор, заяви, че в момента имат 1253 обекта в страната.

550 от тях са собствени пунктове, а останалите са външна мрежа, която работи с комисиони. По този начин тотото събрало 24 млн. лв. постъпления през 2019 г., като сред големите партньори на тотото са “Български пощи” и веригата “Лафка”.

Използването на партньори било с цел да се намалят разходите.

“Анализираме приетите поправки в Закона за хазарта и ще се съобразим с тях”, коментираха от Нова тв по повод рекламите и предаването “Национална лотария”, които се излъчват в ефира на медията.

Спечелили: Изплатиха ни всички пари

Получих си сумата от 250 хил. лв., дори вече я раздадох на деца и внуци. Това разказва Сабри Бозов от рудоземското село Войкова лъка. Той е спечилил четвърт милион от билет “Кеш Кръстословици x50” на “Националната лотария”. Сабри изтрил печелившата комбинация в билета през януари тази година.

По-късно е бил повикан за запис от телевизията, който е излъчен на 1 февруари 2020 година.

Всичко ни бе платено до стотинка, казва и Ружа Кукунджиева от Доспат. Съпругът ѝ Здравко Кукунджиев спечели 500 000 лева от лотарията с билет “Златните пирамиди. Съкровищата на фараона” в началото на декември миналата година.

“Сумата бе преведена още на следващия ден, след като връчиха чека. Много хора не четат какво пише на самия билет. Там е указано какви суми се плащат еднократно и кои – разсрочено”, добави тя. Самата Ружа спечелила от лотарията преди 4 години сумата от 10 хил. лв.

Между двете печалби дъщеря им уцелила с билет 100 000 лв. Всички суми са им били изплатени.

Дунавмост

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!