BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Каракачанов за връзките си с Бобокови: Да не търсим под вола теле!

Да не търсим под вола теле! – така вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира тиражираната от „24 часа“ информация, че има роднински връзки с арестуваните бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, които прокуратурата обвинява в схема за незаконен внос и преработка на отпадъци.

Каракачанов не само не скри връзките си с Бобокови, но и ги защити като „предприемчиви и работливи хора, „които не хвърлят парите си за яхти, а за нови работни места“, както ги описа пред журналисти в Шумен. Вицепремиерът обаче уточни, че няма роднински връзки с двамата братя, а е кръстник на единият от тях – Атанас Бобоков, и на децата му.  

„Преди 23 години съм му бил кум на сватбата, а пък патриархът водеше църковната церемония. Ако това са роднински връзки, здраве му кажи. Така че да не търсим под вола теле!“, заяви Каракачанов и определи публикацията на „24 часа“ като търсене на сензация. „Ако те се разровят, ще намерят и други роднински връзки, които не виждам защо не са ги проучили“, допълни вицепремиерът, но отказа да уточни кои други има предвид.  Каракачанов не смята познанството си в Бобокови за нещо нередно. „Първо, човек не може да отговаря за родителите си или за братовчедите си, и после – то в България всички сме роднини, както беше казал един бивш премиер. Какво означава, един станал кум на друг и сега правим истории, търсим сензации“, каза по този повод вицепремиерът. В отговор на въпроси той заяви, че взаимоотношенията му с Бобоков са били „доколкото на трите му деца, на които съм кръстник, сме се срещали на рождени дни“.

По повод подозренията, че може да е оказвал нерегламентирана помощ за бизнеса на Бобокови, Каракачанов подчерта, че двамата братя са изградили и наложили бизнеса си далече преди той да стане някакъв „фактор“. „Когато преди 25 години те си създаваха предприятията, аз не съм бил фактор, който може да им помогне с каквото и да е. А през последните години всичко беше създадено, бизнесът им е развит още в края на 90-те години“, каза вицепремиерът и допълни: Ако нерегламентиран контакт е да отидеш на рожден ден, значи много такива има в държавата.

Красимир Каракачанов заяви, че не знае за какво са обвинени Бобокови, но защити двамата бизнесмени като предприемчиви и работливи хора. „Отидете в Русе и вижте какво са направили тези хора. Отидете в Монтана – един фалирал завод в момента работят стотици хора там. Не знам за какво ги обвинява прокуратурата, но тези хора ги познавам като хора предприемчиви, работливи, които почнаха от една гола поляна и когато фалира „Плама“ – Плевен тяхното предприятие за масло остана единственото в България, което произвежда масла. Не само това, разшириха си бизнеса със заводи в Турция, в Украйна, Узбекистан. Така че ги познавам като хора работливи, хора, които не си хвърляха парите в яхти и самолети, а ги хвърляха в разширяване на производството и създаване на нови работни места“, заяви вицепремиерът пред журналисти. И допълни, че прокуратурата явно има съмнения за нещо, но то трябва да се докаже, а всичко останало е търсене на сензация.

Каракачанов не смята за сериозен и намерения у братята списък с милионери: „Странен списък, който чух, че го има в някаква книга. Тепърва ще се установява какво е това“.

А за комиксите на Васил Божков на тема Али Баба, в които избягалият в Дубай бизнесмен твърди, че е давал 20 % комисионна на управляващите, Каракачанов каза: „Ние сме свободна държава и всеки може да пише, да говори, да рисува каквото си иска. Аз не съм ги чел, но ми разказаха. Освен че е забавно, не мога да се произнеса дали някой трябва да разследва нещо по един комикс“, допълни вицепремиерът в отговор на въпроса не трябва ли да се разследват твърденията на Божков.

Днес Красимир Каракачанов беше на посещение в Шумен във връзка с учебни стрелби. Преди това вицепремиерът поднесе венец пред паметника на загиналите във войните шуменци. На церемонията по повод Деня на Ботев присъстваха депутатите Димитър Александров, Румен Генов, Иван Иванов и Деан Станчев, кметът Любомир Христов, областният управител Стефан Желев, представители на политически сили и граждани. „На този ден почитаме символа на Ботев и саможертвата на неговата чета. Почитаме и всички онези българи, които са дали живота си за Освобождението на България, благодарение на които България съществува като независима държава“, каза Красимир Каракачанов. По-късно той присъства на демонстративни стрелби на полигона в село Марково, където се проведе и практическият държавен изпит на курсантите от военния факултет по артилерия в Шумен.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!