BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Как да си направим качествена маска с подръчни материали

Предпазните маски за лице са проблем – или ги няма, или са скъпи, или пък не гарантират желаната от нас защита, научи trg.

Ще ми кажем как бихте могли да си направите сами маски – за 15 минути от подръчни материали, без кройка, дори и да нямате умения.

Материалите, необходими за маските, са лесни за намиране. Всеки има вкъщи стара тениска, която може да среже. Със сигурност ще се намери и малко ластик, пак от някоя стара дреха или бельо.

Измерете разстоянието от слепоочие до слепоочие и след това от очите до 4 см под брадичката.

Изрежете 2 правоъгълника от тениската (трико) с тези размери.

Оставете 2-3 мокри кърпички да изсъхнат и ги сложете между двата слоя трико. 90% от мокрите кърпички на пазара са направени от нетъкан текстил (полиестер) и ще филтрират въздуха добре.

Зашийте от четирите страни.

На късите страни направете по 3 малки прихлупвания на плата като гънки през 2 см и ги пришийте (първото прихлупване в средата). Така ще скъсите двете къси страни и ще се получи „издуване“ на маската в средата.

Прикрепете ластиците на късите страни.

Перете ги редовно, но най-вече следете за температурата при гладене – 170-200 градуса, а температура на пране да е 40 градуса.

Имайте предвид, че широкоразпространените маски НЕ предпазват на 100% от вируси, защото не прилепват плътно на лицето и обикновено не задържат частици с толкова малък размер.

От вируси близко до 100% може да Ви предпази единствено гумена маска с хубав филтър – тип противогаз – със защита и на очите.

Независимо от всички информации, включително и на СЗО, носенето от всички на маски в тази ситуация е прекрасна идея, особено ако маската е и качествена. Най-малкото – вирусоносителите ще си кашлят и кихат вътре в маските, няма да си пипат устата и така ще предпазят здравите.

Ако всички ходят с маски и си мият ръцете с обикновен сапун дори, всичко това ще свърши много, много бързо!

И не на последно място – не слагайте каквито и да е маски на бебета, освен по препоръка на лекар. Има опасност от задушаване!

брадва

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!